Надлез или подлез може да заменят прелеза до мелницата

Проекти за надлез и подлез предлагат от НКЖИ.  Ръководител на разработката е инж. Иван Здравчев, а целта му е да се проучи възможността за възстановяване на традиционната пътна връзка между ул. „Кочо Честименски“ и „Хаджи Димитър“, пресичайки безконфликтно линията на две нива.

При преминаване на ж.п. ареала с пътен надлез, той ще започва от ул. Яворов и ще се включва в ул. Хаджи Димитър“ след района на автогарата. Пешеходците ще продължат да ползват съществуващият подлез, с всичките му неудобства. Ще се наложи да се отчуждят три имота.  Поради недостатъчно място, северната част на така проектирания надлез, ще е с 9% наклон, който се допуска по изключение. Според проектантите това е по- скъпият вариант.

Преминаването под ж.п. ареала с пътен подлез би струвало по- евтино, но за отводняване на подпочвените води ще е нужна скъпо струваща система. Проектът предвижда два различни по ширина тротоара, като единият е за интензивно ползване от пешеходци.

Предложен е и трети вариант – пешеходен подлез. Той предвижда да се заменят стълбите на съществуващият подлез с дълги рампи, осигуряващи преминаването на възрастни хора и майки с колички и изграждането на асансьор за хора с двигателни увреждания.

Съставителя на обяснителната бележка инж. Ася  Станишева препоръчва преди да се ристъпи към градоустройствената фаза на проектиране, да се изследва прогнозното натоварване на съоръженията както от пешеходци, така и от автомобили, за да се обоснове необходимостта от изграждане на тази пътна връзка.

Към разработката има приложени планове, скици, опорно-сравнителен план, за да може да се види връзката между действащия регулационен план и проектното решение. Желаещите да се запознаят с тях, могат да се обърнат към съответната дирекция в Общинска администрация, към председателя на Общински съвет или към Янко Диков.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини