Пожарникарите на Русия гостуваха на община Първомай

На 25 Май таз година община Първомай начело с кмета Ангел Папазов бе домакин на сборния отбор на Русия по Пожароприложен спорт. Представителите на Министерството на авариите и бедствията на Русия / МЧС России / бяха съпроводени от Началника на ОУПБ комисар Румен Димчев и гл.инаспектир Десислав Георгиев. Отборът, ръководен от заслужилият майстор на спорта Владимир Сидоренко и главният треньор на сборната команда на Русия по пожарноприложен спорт – Петр Анрдеевич Калинин и командира на младежите Сергей Акшенцев се възползваха от любезната покана на кмета. В превода им помагаше Оля Ал-Ахмед. Гостите пожелаха да разгледат две забележителности в общината – завод за производство на вино и християнски храм.

С производството на българско вино от сортовете мавруд и кабарне совиньон младежите се запознаха във винарна „Загрей“. Там те бяха любезно поети от домакина г-н Йордан Костадинов, който се постара да им разясни що е то хубаво българско вино, като проследи технологията от гроздобера, изработването на дъбовите бъчви, лабораторните анализи и се стигни до крайният процес - самата консумация на напитката на боговете, която на братушките им хареса най- много! Опитвайки от уникалният само за нашата страна Мавруд и наситеното Розе пожарникарите от братска Русия бяха очаровани от вкусовите качества на тези напитки. Спортистите непрекъснато задаваха въпроси, касаещи винопроизводството. Интересът си те аргументираха с това, че Русия е производител на водка, но не и на вино. Което за тях наистина е много интересно и вкусно!

След винарната, Сборният отбор на Русия по пожароприложен спорт посети село Брягово. Там ги посрещна  кметът на селото Петър Тенчев. Подробно бе разказана исторята на църквата в селото, уникална по своята архитектура. Построена е през 1837 година по настояване на двама руски православни ствещеника, които са успели да получат разрешително от местния османски управител. Именно под тяхно влияние куполът на църквата е капковиден, типичен само за руските православни църви. В харама баба Олга им разказа коя икона от кого е дарение. В центъра гостите забелязоха герба на тогавашната Руска Империя – мраморен двуглав орел. Руски дух на храма придаваха и автентичната древна руска икона, както и православният кръст на олтара. Руснаците влязох в храма не като в музей, а като в истинска божия обител, в която да се помолят, спазвайки канона. Очаровани от Брягово и от малката уютна, но много добре поддържана църква, делегатие се отправих към язовир Брягово. На групата бе показана изложба от снимки на рекордните риби, уловени в язовира и препарини гиганти по стените на ресторанта. Руската делегация бе очарована от природата на този край, от чистия въздух, природните богатства, като цяло и приветливите домакини. Приятелската среща завърши в задушевна атмосфера по стар българо – руски обичай – на маса! Опитвайки от месната риба и типичните бългаски гозби, руснаците вдигаха тостове, като от българска страна кметът и шефът на пожарната не отстъпваха с приветствията си. В края на вечерта кметът, заедно със съпругата си поведоха типично Първомайско хоро, а музикантите изсвириха и изпяха специален поздрав за гостите „ Миллион алых роз”. Пожарникарите на Москва останаха изключително доволни от визитата си в община Първомай, като и за вбъдеще срещите по взаимен обмен ще продължават, с цел закрепване на отношенията и обмена на професионален опит.

Оля Ал-Ахмед

Снимков материал : Оля Ал-Ахмед

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини