Митрова: Има пари, къде са производителите?

Евгения Митрова и Стела Виткова

15 мил лева очакват да бъдат усвоени от зеленчукопроизводители през 2012-та година. За да обяснят какви са условията при които ще бъдат раздавани субсидиите, в Първомай гостуваха Евгения Митрова – директор на дирекция „Растениевъдство“ към МЗХ и колежката й държавен експерт Стела Виткова. Поради лоша организация и липса на информация, от семинара се възползваха само десетина от производителите. „Има толкова пари за усвояване. Къде са производителите“ – недоумяваше директорката.

Експертът Стела Виткова подробно разясни на присъстващите как ще бъдат раздавани субсидии за производство на качествена продукция. Въпросът, който възникна беше колко време ще отнеме на инспекторите да оценят продукцията и дали няма да има опасност от развалянето й. Експертът успокои, че има обучени голям брой контрольори по качество, които ще се отзовават незабавно след като са потърсени от производителя. Тези помощи са от Държавния фонд „Земеделие“ и са предназначени за производството на домати, краставици и пипер. Подпомагано ще бъде и производството на картофи, ябълки, кайсии, праскови и череши. Желаещите могат да се информират за подробности на страницата на Българската агенция по безопасност на храните

В МЗХ има още средства за възстановяване на стари овощни градини, машини за подготовка на продукция, за поемане на част от разходите по сертифицирането на продукцията, по програмата „Де минимис“.

Освен това има много европейски средства, но те подпомагат организации, а не отделни производители. Не се оцелява поединично – предупреди Евгения Митрова. Един от критериите, за европейско финансиране е временно признати или постоянни организации. – ООД, СД или кооперация. Има Европейски фондове за доказани разходи за създаване на такива групи – например за оборудване на офис, участия в изложения, изграждане на складова база и др.

В срещата се включи и Асен Чаушев – председател на Асоциацията на тютюнопроизводителите. Той направи две предложения – за нова среща с по-добра организация и създаване на бюлетин, който да информира производителите всяка седмица. Като пример г-н Чаушев посочи община Сатовча, в която този начин на информиране е практика. Присъстващите се съгласиха с изказаното мнение, че медиите са фактор в популяризирането на схемите за финансиране и каузата за приоритет на земеделието. Освен това той помоли гостите от МЗХ да припомнят на колегите си от съответната дирекция за неговото предложение за ползването на река Марица за поливане.

Срещата завърши с разяснения за обезщетенията за повредена и унищожена селскостопанска продукция в следствия на лошите метеорологични условия и наводненията. Стела Митрова обясни по какъв начин ще бъдат върнати направените до наводненията разходи.

Теди Кирякова

Асен Кючуков
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини