Възпитателни мерки са наложени на 19 лица

Срещу 10 малолетни и 9 непълнолетни лица от община Първомай са образувани възпитателни дела и са наложени възпитателни мерки е отчетено в доклада на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН). Те са образувани по 22 сигнала, едното дело е било недовършено в края на отчетния период – декември 2011-та и едно е било прекратено. Решените възпитателни дела през 2011г. са за : кражба на пари от църква, джебчийска кражба, кражба на нафта, мобилни телефони, дрехи, повреждане на чужда движима веща; действия нарушаващи обществения ред: чупене на пейки и кошове за смет в градски парк, хулиганска проява, бягство от дома и проституция, без документ за самоличност, непосещаване на учебни занятия,нарушаване правилника за вътрешния ред в училище,нагрубяване на учител, упражняване физическо насилие над съученици, подправяне на документ и др. Възпитателната мярка е алтернативна на наказанието, мярка за възпитателно въздействие спрямо малолетен или непълнолетен, извършил противообществена проява и непълнолетен, освободен от наказателна отговорност по чл. 61 от Наказателния кодекс и се налага с цел преодоляване на отклоненията в поведението, предотвратяване на бъдещи нарушения и интеграция в обществото.

Най-често прилаганата възпитателна мярка е „Предуреждение“- на 12 лица. На 4 е наложено „Поставяне под възпитателен надзор на обществен възпитател”, а на 2- ”Възпитателен надзор на родителите”. За отчетният период МКБППМН - Първомай няма настанени деца от общината в ПД, СПИ или ВУИ, както и няма освободени за периода.

Най – ефективни според МКБППНМ са мерките „поставяне под възпитателен надзор на обществен възпитател” и „предуреждение“, защото понякога и самото явяване на възпитателно дело пред комисията кара малолетния или непълнолетния да осъзнае постъпката си и се постига възпитателен ефект.

В доклада е констатиран е фактът, че в резултат на динамичния, напрегнат и в икономическа криза начин на живот, законните представители на малолетните и непълнолетните (най-често това са родителите) все по-малко обръщат внимание на децата си, поради което намалява и родителският контрол над тях. В резултат на това има случаи на бягства от училища, бягства от дома, безцелни разходки и употреба на алкохол.

Най-сериозен проблем си остава агресията на учениците един спрямо друг. Агресивното поведение е постоянен спътник на училищния живот. Една от основните причини за това е моделът, налаган в общественото пространство чрез електронни медии и интернет. Анализът на случаите, по които е работила комисията през годината показва, че при деца, отглеждани в нарушена и конфликтна семейна среда, най-често се среща физическо и психическо насилие.

Отчетът на МКБППМН е изработен от Мария Кьосева и ще бъде разглеждан и одобряван на предстоящата сесия на ОбС. Той отразява и много други дейности – работа на междуинституционално ниво, конкретни мерки в борбата с отпадане от училище, мероприятия, свързани с дейността на комисията, работа със семействата на застрашените деца и др.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини