Днес почитаме писменост, просвета и култура

24 май е празник, какъвто нямат другите народи по света – празник на писмеността, просветата, културата. Празник на духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата. Буквите, създадени от Кирил и Методий, преводите, които правят на най-важните богослужебни книги, защитата на правото на всеки народ да слави Бога на своя език, са от историческа значимост не само за формиране на българския народ и за неговия просперитет. Делото им е високохуманно и демократично, всеславянско, служещо на великата общочовешка идея за равенство на всички в духовната област.

24 май като празник на славянската писменост и на светите братя Кирил и Методий се отбелязва днес и извън България – в Русия той се чества за първи път през 1986 г. По инициатива на мурманския писател Виталий Маслов. В Мурманск е най-северната точка, където има паметник на Св. Св. Кирил и Методий.

През последните години 11 май се чества като църковен празник на светите братя Кирил и Методий, докато 24 май се е утвърдил като празник на славянската писменост, българската просвета и култура. Светският празник на Кирил и Методий, който се развива като специфично българско явление, бележи началото си през Възраждането, свързва се с училищните тържества, организирани на 11 май. През 1851 г. за пръв път у нас, в Пловдив, се празнува Денят на Кирил и Методий, отначало като училищен, а по-късно като народен 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини