Ограничаването на достъпа до информация се толерира от липсата на санкции

адв. Александър Кашъмов

Ръководителят на правния екип на програма „Право на достъп“(ППД) адв. Александър Кашъмов съобщи, че за поредна 12-та година няма нито един наказан държавен служител за нарушаването на Закона за достъп до обществена информация, което най-често се изразява в криенето на информация. Според него основният проблем се крие в това, че няма санкции за служителите в администрацията, които го нарушават.

Една голяма част от работата на медиите се върши благодарение на този закон. Затрудненията за тях идват заради нежелание на служители да им сътрудничат, лично отношение, непознаване на Закона или много често заради целенасочено укриване на информация. Понякога и законовите срокове – 14 дни -също са препятствие пред своевременното й публикуване. Абсурдно изглежда ситуацията, в която parvomai.net искаше да получи и да публикува информация за обществената кампанията „Да изчистим България за един ден“, а служител от общината отказа с оправданието, че няма разрешение от кмета. Снимки от акцията така и не бяха предоставени.

И ако това е случай, който е по-скоро смешен и е в резултат на непознаване на Закона, то има примери в които отказът на достъп до информация е пречка в борбата с корупцията и организираната престъпност. Адв. Кашъмов критикува централна и местната власти, че продължават да не публикуват договорите от обществените поръчки. Той напомня, че някои администрации продължават да искат електронен подпис при подаване на заявления за достъп през имейла. "Изискване за електронни подписи за електронни заявления е напълно недопустимо. В сравнение с тези практики в Европа, ние пребиваваме в едно Средновековие,", каза Кашъмов. По думите му властите демонстрират, че не разбират разликата между обществена информация и лични данни. "Не може заявителите и администрацията да са в процес на постоянна война", добави той.

Данните от анализа на ПДИ сочат, че през 2011 година няма развитие на институциите по отношение на публикуването в интернет на актуална информация за дейността им. В това отношение ОбС – Първомай показва забележително израстване, качвайки материалите си за сесия на сайта на общината и правейки ги достъпни за всички желаещи да се запознаят с тях.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини