Две училища си партнират в проект за приобщаване на ромите

Патронният празник на ОУ „Св.св. Кирил и Методий” гр. Първомай, а също така и обменните визити между училището и ОУ „Отец Паисий” с. Искра по случай честването на международния ден на ромите в селото и на фестивала „Ерделези - Гергьовден” в общинския град, бяха поредните събития от съвместния проект „Амалипе в Първомай” между двете партньорски учебни заведения.

Изявите на учениците бяха предшествани от десетки извършени дейности подготвящи ги за културна реализация. В самото начало, благодарение на своите ръководители Ваня Павлова, Николина Андреева и Атанас Петков, те усвоиха правилата за поведение в групите, изработиха проекти за украса на керамични съдове и разучиха ромски танци.

Важен етап от заниманията бяха дейностите свързани с честването на коледните и новогодишните празници, където бяха разучени песен за Банго Васил, коледна песен и обичаят „Коледуване”. Беше организиран коледен кулинарен празник с празнична украса и новогодишен базар на собственоръчно изработени сувенири с участието на ромските родители, поканени с картички изработени от техните деца.

По време на втория, условно наречен пролетен етап, в който попадат и споменатите в началото дейности, ръководителите запознаха учениците с празнуваните и от християни и от мюсюлмани обичаи „Лазаруване” и „Гадаене на пръстен”. По този повод бяха разучени българския народен танц „Буенек”, лазарска песен и песни със съпровод на ударни инструменти. Надеждите за бъдещето си децата изразиха чрез своите рисунки на тема „Мечта”.

Плановете на проекта предвиждат в близките дни учащите се да демонстрират уважението си към българската култура и наука чрез тържествени концерти по случай завършване на началната училищна степен от четвъртокласниците и 24 – май – Денят на славянската писменост.

Осъществяването на Проект „Амалипе в Първомай” се реализира с помощта на ЦМЕДТ „Амалипе” гр. Велико Търново и с финансовата подкрепа за костюми, инструменти, материали и визити в размер на 2 525 лева от Фондация „Америка за България”.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини