11 °C

Честваме Св.Св. Кирил и Методий- национални отци, закрилници и водители

Днес Светата православна църква чества Светите братя Кирил и Методий, закрилници на Европа и духовни отци на българите. Наставници, благодетели и защитници, водители в духовните ни и национални съдбини, те са основа на нашето духовно просвещение, опора на културата ни, надежден стълб за нашите бъднини!

Кирил и Методий са две от седемте деца на подстратега и управител на Солунска област Лъв и съпругата му Мария. След смъртта на баща им, Великият логотет Теокстит помага на Методий да стане управител на областта Склавиния. А Кирил, заради изключителните му способности, Теокстит изпраща да учи в Магнаурската школа. След завършване на образованието си, Кирил става библиотекар в патриаршеската църква и започва да се занимава с църковно-политическа дейност.

Една от големите мисии в живота му е на река Брегалница, крепоста Равен, близо до град Щип. Там е бил центърът на дейността на Св.Кирил по време на Брегалнишката мисия през 851-859г. По време на нея Св.Кирил се запознава с княз Борис I и го спечелва за каузата на християнството.

Неочаквано за всички, през 851г. Методий се оттегля от високия си пост и се замонашва. Той съпровожда брат си във Великоморавската мисия през 862г. Тя е и най-значимата за двамата братя. Великоморавският княз Ростислав ги натоварва да разпространят християнството на славянски език. За изпълнението на тази задача Кирил създава глаголицата. Използваните от него триъгълници са символ на Светата Троица, а кръговете- символ на безкрайността.

Последната мисия на двамата братя е в Рим. Посреща ги папа АдрианII. Там те влизат в спор с триезичните догматици-така нареченият Венециански диспут, разказан в житието на Св. Кирил. «Човече, кажи ни как тъй ти сега си създал книги на славяните и ги поучаваш? Ние знаем само три езика, с които е достойно да славим Бога в книгите: еврейския, гръцкия и латинския?“

Отговорът на Кирил:

„Бог не изпраща ли дъжд еднакво на всички? Също тъй и Слънцето не свети ли еднакво на всички? И не дишаме ли еднакво всички въздух? И как вие не се срамувате, като признавате само три езика и като повелявате, щото всички други народи и племена да бъдат слепи и глухи? Пояснете ми, Бога за безсилен ли смятате, та той не може да даде всичко това, или завистлив, та не желае? Че ние познаваме много народи, които разбират книги и които славят Бога, всеки със своя език. Известни са следните: арменци, перси, авазги, ивери, сугди, готи, авари, тирси, хазари, араби, египтяни, сирийци и много други...

С тези думи и с още много други думи Философът ги посрами, остави ги и си замина.”

Делото на Кирил и Методий достига до българските земи чрез техните ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.

Св. Константин-Кирил Философ умира в Рим на 14.02.869г. Погребан е в църквата «Сан Клементе». Методий умира във Велеград на 6 април 885 г. и най-вероятно е погребан в епископската църква, която се е издигала там.

“Спасявайки делото на Св.Св.Кирил и Методий, България е заслужила признателността и уважението не само на славянските народи, но и на света. И това ще бъде така, докато човечеството влага истинско съдържание в думите напредък, култура и човечност...”- казва проф.Роже Бернар.

На днешният ден празнуват библиотекарите и ОНЧ“Св.св. Кирил и Методий“. Три училища от общината, носещи името на светите братя честват патронните си празници – в Първомай, Дълбок извор и Караджалово. С концерт в големия салон на читалището от 17.30 ще отбележат 11 май учениците от едноименното училище в града. Именници са Кирил, Кирилка, Методи и хората с производни имена.

Честит празник на всички! Нека помним делото на Светите братя! Нека сме горди с това, че го съхранихме тук, на това късче земя, наречено България!

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Създавате добри взаимоотношения с хората от обкръжението ви и това ви помага да разширите обхвата на интересите си. Ще спечелите, ако запазите позициите си независимо от трудностите и подготвите следващите си изяви. Други ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си.
03 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се заемете с важните си задачи, но не са изключени и изненади, които да наложат промяна в плановете ви. Денят е свързан и с развития от личен характер, ще имате придобивки и срещи с хора, към които храните очаквания по интересуващ ви въпрос. С колегите си бъдете общителни, но не разкривайте пред тях интимния си живот.
03 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако представите аргументирано и по достъпен начин намеренията си, няма да се затрудните в изпълнението им. Овладени и без излишна показност, ще работите по текущите си задачи, едновременно с това договаряйки и условия по предстоящи проекти. Решаване на финансов въпрос и добри очаквания за предстоящите дни.
03 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Коректното ви поведение ще се оцени от хората, с които си сътрудничите, и в замяна ще получите същото. Не се притеснявайте излишно за проблем, касаещ близък човек. Ще съумее да се справи сам, а ако поиска помощ – не му отказвайте. Парични вложения ще ви накарат да потърсите съвет от хора, занимаващи се с инвестиции.
03 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
И творческите и професионалните ви амбиции ще намерят реализация днес. Не се колебайте да се обграждате със сътрудници, защото те ще се окажат от решаваща роля при един служебен проблем, който ще доведе до финансов успех. Едно запознанство е възможно да прерасне в голяма любов.
03 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се погрижите за детайлите в работата си, за да елиминирате изненадите и постигнете очакванията си. Благодарение на организираността и предвидливостта ви, средствата ще ви стигнат за всичко, което планирате. Занимаващите се с бизнес ще реализират търговска сделка или доведат споразуменията с клиенти и партньори до предстояща такава.
03 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
03 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За някои от вас работа ще продължи и то с придобивки. Ще постигнете това, за което се борите, като оставате доволни. Погрижете се за близките си, те очакват това от вас. По отношение на личните си амбиции е добре да посветите в тях и партньорите си, ако имате такива.
03 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
03 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Някои от вас ще се занимават с организационни въпроси, свързани с работата им. Имате възможност да работите на спокойствие и да напреднете наистина много. Не се отказвайте от идеята, дадена ви от ваш близък. Впоследствие ще откриете безспорни предимства и възможности за в бъдеще.
03 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите ви, свързани с близък човек ще отпаднат. Нещата около него започват да се развиват в благоприятна светлина и това внася спокойствие в семейството. Благодарение на последователните си действия имате шанс да реализирате отдавна планувано начинание.
03 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ще премине изцяло под знака на деловите ви успехи. Усетът ви за изгодни инвестиции ще ви открие добра възможност да увеличите финансовото си състояние. С помощта на нови партньори ще укрепите позициите си в избраната от вас сфера на действие.
03 мар 2021
Последни новини