20 °C

Честваме Св.Св. Кирил и Методий- национални отци, закрилници и водители

Днес Светата православна църква чества Светите братя Кирил и Методий, закрилници на Европа и духовни отци на българите. Наставници, благодетели и защитници, водители в духовните ни и национални съдбини, те са основа на нашето духовно просвещение, опора на културата ни, надежден стълб за нашите бъднини!

Кирил и Методий са две от седемте деца на подстратега и управител на Солунска област Лъв и съпругата му Мария. След смъртта на баща им, Великият логотет Теокстит помага на Методий да стане управител на областта Склавиния. А Кирил, заради изключителните му способности, Теокстит изпраща да учи в Магнаурската школа. След завършване на образованието си, Кирил става библиотекар в патриаршеската църква и започва да се занимава с църковно-политическа дейност.

Една от големите мисии в живота му е на река Брегалница, крепоста Равен, близо до град Щип. Там е бил центърът на дейността на Св.Кирил по време на Брегалнишката мисия през 851-859г. По време на нея Св.Кирил се запознава с княз Борис I и го спечелва за каузата на християнството.

Неочаквано за всички, през 851г. Методий се оттегля от високия си пост и се замонашва. Той съпровожда брат си във Великоморавската мисия през 862г. Тя е и най-значимата за двамата братя. Великоморавският княз Ростислав ги натоварва да разпространят християнството на славянски език. За изпълнението на тази задача Кирил създава глаголицата. Използваните от него триъгълници са символ на Светата Троица, а кръговете- символ на безкрайността.

Последната мисия на двамата братя е в Рим. Посреща ги папа АдрианII. Там те влизат в спор с триезичните догматици-така нареченият Венециански диспут, разказан в житието на Св. Кирил. «Човече, кажи ни как тъй ти сега си създал книги на славяните и ги поучаваш? Ние знаем само три езика, с които е достойно да славим Бога в книгите: еврейския, гръцкия и латинския?“

Отговорът на Кирил:

„Бог не изпраща ли дъжд еднакво на всички? Също тъй и Слънцето не свети ли еднакво на всички? И не дишаме ли еднакво всички въздух? И как вие не се срамувате, като признавате само три езика и като повелявате, щото всички други народи и племена да бъдат слепи и глухи? Пояснете ми, Бога за безсилен ли смятате, та той не може да даде всичко това, или завистлив, та не желае? Че ние познаваме много народи, които разбират книги и които славят Бога, всеки със своя език. Известни са следните: арменци, перси, авазги, ивери, сугди, готи, авари, тирси, хазари, араби, египтяни, сирийци и много други...

С тези думи и с още много други думи Философът ги посрами, остави ги и си замина.”

Делото на Кирил и Методий достига до българските земи чрез техните ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.

Св. Константин-Кирил Философ умира в Рим на 14.02.869г. Погребан е в църквата «Сан Клементе». Методий умира във Велеград на 6 април 885 г. и най-вероятно е погребан в епископската църква, която се е издигала там.

“Спасявайки делото на Св.Св.Кирил и Методий, България е заслужила признателността и уважението не само на славянските народи, но и на света. И това ще бъде така, докато човечеството влага истинско съдържание в думите напредък, култура и човечност...”- казва проф.Роже Бернар.

На днешният ден празнуват библиотекарите и ОНЧ“Св.св. Кирил и Методий“. Три училища от общината, носещи името на светите братя честват патронните си празници – в Първомай, Дълбок извор и Караджалово. С концерт в големия салон на читалището от 17.30 ще отбележат 11 май учениците от едноименното училище в града. Именници са Кирил, Кирилка, Методи и хората с производни имена.

Честит празник на всички! Нека помним делото на Светите братя! Нека сме горди с това, че го съхранихме тук, на това късче земя, наречено България!

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 08.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Открито ще изразите чувствата и емоциите, които ви владеят и няма да съжалявате. Решили сте да смените подхода си към определен човек, с надеждата това да ви доближи до желаната развръзка. Освен това не се колебайте да се извините и да направите нещо специално за него, ако това е нужно.
08 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отдавна отлагате дадена цел и най-после ще имате възможност да започнете работа по осъществяването й. Добре е да не губите ценно време в допълнително обмисляне. Привлечени сте от човек от обкръжението ви. Не бъдете настоятелни в опитите си да привлечете вниманието му. Оставете всичко на случая, поне за сега.
08 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Благодарение на организаторските ви умения ще се окажете на точното място и време, което ще благоприятства начинанията ви днес. Не пренебрегвайте подробностите, всичко е от значение. Ще има с кого да споделяте и кой да ви насърчава, както и вие да сте полезни някому, стига да го желаете.
08 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Полезни ще са днес общуванията ви, резултатите от които ще ви носят задоволство. При осъществяване на търговски и финансови операции не подценявайте нищо. Четете всичко, съществува риск от недоглеждане. Отделете повече внимание на човека до вас, нуждае се от подкрепата ви.
08 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Да бъдете добри и отзивчиви е важното сега. Събитията ще ви поставят в услуга на други хора и от вас зависи благоприятното развитие на проблемите, които ще решавате. Не изпадайте в крайности и не губете присъствие на духа си. Силни сте и ще се справите. Рискът ви ще е оправдан.
08 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Покажете доброто си отношение към хората на работното място и ще сработите по-бързо идеите помежду ви. Условията по предстоящ проект ще благоприятстват общата ви задача и няма да срещнете трудности в реализацията им. В противен случай светът ще ви бъде сив, а настроението враждебно и скучно.
08 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
08 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Основателно ще поставите личните си предпочитания днес на първо място, като се погрижите за нуждите си. Равносметката от постигнатото внася известно спокойствие в мислите ви и няма да позволите на никой да наруши това ви усещане. Споделете го с любимите ви хора, това ще засили чувството им за сигурност.
08 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отнесете се с повече внимание към здравето и душевното си спокойствие. Говорете открито за всичко, което ви тревожи, има кой да ви чуе и помогне. Бизнесът ви няма да пострада, ако днес говорите по-малко за него и помислите повече за собствените си нужди, развлечения и желания.
08 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Готовността ви да работите по отстраняване на пропуските и изпипване на детайлите говори много за вас. Прецизността ви е пословична и заслужава уважение. Разгръщайки потенциала си, ще покажете умения и в области, които до скоро са били непознати за вас. Не пренебрегвайте личния си живот. Ще имате изненади, но бъдете по-активни.
08 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
На някои от вас денят ще предложи чудесна възможност за делова изява, която би поставила на изпитание упоритостта и дисциплинираността им. Усилието наистина си заслужава. В личен план не ви очакват никакви изненади, освен ако не се постараете да ги предизвикате. Роднинските взаимоотношения днес няма да ви носят приятни емоции.
08 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Денят е успешен за вас, тъй като ви носи възможности за развитие в дългосрочен план. От вас зависи как ще ги използвате и дали ще съумеете да ги съчетаете с дейността си. Предложения за съвместна работа няма да липсват днес, затова преценете от какво можете да се възползвате. Очаквайте добра новина от ваш роднина, свързана с негов голям успех.
08 апр 2020
Последни новини