25 °C

Честваме Св.Св. Кирил и Методий- национални отци, закрилници и водители

Днес Светата православна църква чества Светите братя Кирил и Методий, закрилници на Европа и духовни отци на българите. Наставници, благодетели и защитници, водители в духовните ни и национални съдбини, те са основа на нашето духовно просвещение, опора на културата ни, надежден стълб за нашите бъднини!

Кирил и Методий са две от седемте деца на подстратега и управител на Солунска област Лъв и съпругата му Мария. След смъртта на баща им, Великият логотет Теокстит помага на Методий да стане управител на областта Склавиния. А Кирил, заради изключителните му способности, Теокстит изпраща да учи в Магнаурската школа. След завършване на образованието си, Кирил става библиотекар в патриаршеската църква и започва да се занимава с църковно-политическа дейност.

Една от големите мисии в живота му е на река Брегалница, крепоста Равен, близо до град Щип. Там е бил центърът на дейността на Св.Кирил по време на Брегалнишката мисия през 851-859г. По време на нея Св.Кирил се запознава с княз Борис I и го спечелва за каузата на християнството.

Неочаквано за всички, през 851г. Методий се оттегля от високия си пост и се замонашва. Той съпровожда брат си във Великоморавската мисия през 862г. Тя е и най-значимата за двамата братя. Великоморавският княз Ростислав ги натоварва да разпространят християнството на славянски език. За изпълнението на тази задача Кирил създава глаголицата. Използваните от него триъгълници са символ на Светата Троица, а кръговете- символ на безкрайността.

Последната мисия на двамата братя е в Рим. Посреща ги папа АдрианII. Там те влизат в спор с триезичните догматици-така нареченият Венециански диспут, разказан в житието на Св. Кирил. «Човече, кажи ни как тъй ти сега си създал книги на славяните и ги поучаваш? Ние знаем само три езика, с които е достойно да славим Бога в книгите: еврейския, гръцкия и латинския?“

Отговорът на Кирил:

„Бог не изпраща ли дъжд еднакво на всички? Също тъй и Слънцето не свети ли еднакво на всички? И не дишаме ли еднакво всички въздух? И как вие не се срамувате, като признавате само три езика и като повелявате, щото всички други народи и племена да бъдат слепи и глухи? Пояснете ми, Бога за безсилен ли смятате, та той не може да даде всичко това, или завистлив, та не желае? Че ние познаваме много народи, които разбират книги и които славят Бога, всеки със своя език. Известни са следните: арменци, перси, авазги, ивери, сугди, готи, авари, тирси, хазари, араби, египтяни, сирийци и много други...

С тези думи и с още много други думи Философът ги посрами, остави ги и си замина.”

Делото на Кирил и Методий достига до българските земи чрез техните ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.

Св. Константин-Кирил Философ умира в Рим на 14.02.869г. Погребан е в църквата «Сан Клементе». Методий умира във Велеград на 6 април 885 г. и най-вероятно е погребан в епископската църква, която се е издигала там.

“Спасявайки делото на Св.Св.Кирил и Методий, България е заслужила признателността и уважението не само на славянските народи, но и на света. И това ще бъде така, докато човечеството влага истинско съдържание в думите напредък, култура и човечност...”- казва проф.Роже Бернар.

На днешният ден празнуват библиотекарите и ОНЧ“Св.св. Кирил и Методий“. Три училища от общината, носещи името на светите братя честват патронните си празници – в Първомай, Дълбок извор и Караджалово. С концерт в големия салон на читалището от 17.30 ще отбележат 11 май учениците от едноименното училище в града. Именници са Кирил, Кирилка, Методи и хората с производни имена.

Честит празник на всички! Нека помним делото на Светите братя! Нека сме горди с това, че го съхранихме тук, на това късче земя, наречено България!

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Енергиите са така сложени, че могат да създадат проблеми в отношенията ви с колеги, партньори и семейството. По-малко се ангажирайте с чужди въпроси и се съсредоточете изцяло върху своята си работа. Ограничете разходите си и живейте по-спокойно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате възможност за избор на подход при решаването на професионалните си задачи през този ден. Преценете добре плюсовете и минусите и се опитайте да комбинирате до колкото можете полезността от всяко ваше действие. Ще трябва да приложите всичката си способност да убеждавате, за да подредите нещата според желанията си. Това ще е трудно, но не и невъзможно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес респектирате околните с невероятната си концентрация и усърдие на работното място. Ще чуете добри отзиви за доскорошната си работа и това ще се отрази благотворно на самочувствието ви. Опитайте се да отбягвате това, което ви носи напрежение, като се стремите само към най-доброто на което сте способни.
23 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще научите много нови неща свързани както с работата, така и с личния ви живот. Внимателно се вслушвайте в това, което минава покрай ушите ви защото може да пропуснете много важна за вас новина, която ще е определяща за бъдещите ви планове. При късмета, който имате днес и който се очертава, в близките дни ще имате много поводи за радост.
23 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Действайте внимателно днес, скъпи Лъвове, тъй като е възможно нещо дребно да обърка работата ви. Ентусиазмът ви е похвален, но не бива да прекалявате с преждевременни действия. Контактите ви с представител на земните зодии ще ви балансира.
23 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В търсене на по-добри варианти, ще помислите за промяна и на работното място. Съдбата ще ви срещне с подходящия човек, с когото ще реализирате намеренията си. Прагматично ще подновите връзката си с личност, от която може да имате полза за бъдещи свои проекти. Дайте повече свода на близките си, не взимайте решенията вместо тях.
23 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще изясните отношенията си с човек от обкръжението ви и на душата ви ще олекне. Нещата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените от вас усилия. И правейки равносметка ще откриете, че сте могли много по-рано да решите проблема без да задълбочавате в него. Приятелска сбирка ще ви зареди с хубави емоции.
23 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден ще ви накара доста да се позамислите относно бъдещата си работа. Оказва се че голяма част от проектите ви нямат резултатът, който сте очаквали, затова наистина ще трябва да промените подхода си. Нека обаче това става постепенно, тъй като така вие по-лесно ще свикнете. Дайте си необходимата почивка вечерта, имате нужда от релаксация.
23 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви предразполага към повече екстравагантност и емоционалност. Стремете се към по-високи цели, към промяна в себе си и около вас. Сега е момента да планирате пътуванията, за които мечтаете. Ще се справите без усилие с проблеми с юридически характер, финансов и селскостопански. Някои ще търсят духовно извисяване чрез отдаване на философски размисъл. Направете го умерено.
23 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще покажете на практика професионалното си отношение към служебен, обществен или друг важен проблем, с което ще си спечелите привърженици. Работата ви ще се улесни, защото много хора ще пожелаят да станат част от екипа ви. Настроението ви ще се подобри и от вест, имаща отношение към семейството ви.
23 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Водени от интересите си, ще продължите да търсите най-доброто за себе си. Финансови придобивки ще удовлетворят някои от вас и мотивират за други. Каквото и да изживеете, бъдете коректни в отношенията си към заобикалящия ви свят и спазвайте договореностите. Това са условия, носещи предимства на последващ етап.
23 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
23 сеп 2020
Последни новини