18 °C

Честваме Св.Св. Кирил и Методий- национални отци, закрилници и водители

Днес Светата православна църква чества Светите братя Кирил и Методий, закрилници на Европа и духовни отци на българите. Наставници, благодетели и защитници, водители в духовните ни и национални съдбини, те са основа на нашето духовно просвещение, опора на културата ни, надежден стълб за нашите бъднини!

Кирил и Методий са две от седемте деца на подстратега и управител на Солунска област Лъв и съпругата му Мария. След смъртта на баща им, Великият логотет Теокстит помага на Методий да стане управител на областта Склавиния. А Кирил, заради изключителните му способности, Теокстит изпраща да учи в Магнаурската школа. След завършване на образованието си, Кирил става библиотекар в патриаршеската църква и започва да се занимава с църковно-политическа дейност.

Една от големите мисии в живота му е на река Брегалница, крепоста Равен, близо до град Щип. Там е бил центърът на дейността на Св.Кирил по време на Брегалнишката мисия през 851-859г. По време на нея Св.Кирил се запознава с княз Борис I и го спечелва за каузата на християнството.

Неочаквано за всички, през 851г. Методий се оттегля от високия си пост и се замонашва. Той съпровожда брат си във Великоморавската мисия през 862г. Тя е и най-значимата за двамата братя. Великоморавският княз Ростислав ги натоварва да разпространят християнството на славянски език. За изпълнението на тази задача Кирил създава глаголицата. Използваните от него триъгълници са символ на Светата Троица, а кръговете- символ на безкрайността.

Последната мисия на двамата братя е в Рим. Посреща ги папа АдрианII. Там те влизат в спор с триезичните догматици-така нареченият Венециански диспут, разказан в житието на Св. Кирил. «Човече, кажи ни как тъй ти сега си създал книги на славяните и ги поучаваш? Ние знаем само три езика, с които е достойно да славим Бога в книгите: еврейския, гръцкия и латинския?“

Отговорът на Кирил:

„Бог не изпраща ли дъжд еднакво на всички? Също тъй и Слънцето не свети ли еднакво на всички? И не дишаме ли еднакво всички въздух? И как вие не се срамувате, като признавате само три езика и като повелявате, щото всички други народи и племена да бъдат слепи и глухи? Пояснете ми, Бога за безсилен ли смятате, та той не може да даде всичко това, или завистлив, та не желае? Че ние познаваме много народи, които разбират книги и които славят Бога, всеки със своя език. Известни са следните: арменци, перси, авазги, ивери, сугди, готи, авари, тирси, хазари, араби, египтяни, сирийци и много други...

С тези думи и с още много други думи Философът ги посрами, остави ги и си замина.”

Делото на Кирил и Методий достига до българските земи чрез техните ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.

Св. Константин-Кирил Философ умира в Рим на 14.02.869г. Погребан е в църквата «Сан Клементе». Методий умира във Велеград на 6 април 885 г. и най-вероятно е погребан в епископската църква, която се е издигала там.

“Спасявайки делото на Св.Св.Кирил и Методий, България е заслужила признателността и уважението не само на славянските народи, но и на света. И това ще бъде така, докато човечеството влага истинско съдържание в думите напредък, култура и човечност...”- казва проф.Роже Бернар.

На днешният ден празнуват библиотекарите и ОНЧ“Св.св. Кирил и Методий“. Три училища от общината, носещи името на светите братя честват патронните си празници – в Първомай, Дълбок извор и Караджалово. С концерт в големия салон на читалището от 17.30 ще отбележат 11 май учениците от едноименното училище в града. Именници са Кирил, Кирилка, Методи и хората с производни имена.

Честит празник на всички! Нека помним делото на Светите братя! Нека сме горди с това, че го съхранихме тук, на това късче земя, наречено България!

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 08.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще бъде сравнително добър, но в случай че съумеете да не изразходвате енергията си за незначителни неща. Възможно е да чуете новина, която ще ви накара да се почувствате добре. Вечерта се заемете с нещо, което ще ви раздвижи.
08 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През по-голямата част от деня ще се занимавате със съществени неща, такива, с които да подобрите живота си. Деловите ви начинания ще продължат да ви държат в кондиция, отговорни и пробудени за всичко, от което бихте могли да спечелите. Подписаните споразумения ще ви осигурят добри печалби за в бъдеще.
08 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
По делови въпроси ще търсите контакти с хора, чиято сфера на интереси съвпада с вашата. Ще срещнете разбиране сред близките си, за голяма част от доходите в семейството заслугата е ваша. С логичните си анализи ще привлечете вниманието на важен за вас човек. Последващото развитие на събитията ще бъде във ваша полза.
08 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате планове, които ще подтикнат към конкретни действия. При някои от вас те ще са насочени в професионалната сфера, други ще търсят подходящи партньори или нова работа. Във всички случаи няма да ви бъде непосилно трудно, подготвени сте за по-сложни ситуации. Най-важно е да запазите присъствие на духа и в спокойна обстановка да вземате решенията си.
08 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате планове за разширяване на дейността си, но е по-добре да ги оставите за по-късен етап. Бъдете търпеливи, ще дойде и вашето време. Концентрирайте се върху друго, също интересно занимание. Подготвени сте и бихте могли да се разгърнете пълноценно на това ви поприще. Материални придобивки.
08 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Деловите срещи ще преминат успешно и ще можете да защитите в голяма степен интересите си. Заложете на уменията си да убеждавате и тактично насочвайте разговора в изгодната за вас посока. Ще напредвате, стига да не се колебаете дълго. Предстоящо пътуване, преместване или друго организирано мероприятие ще ви ангажира с организацията по него.
08 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
08 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място ще се чувствате в свои води, изненадите няма да ви стресират и с рутина ще отх-върляте задачите си. Финансовите ви възможности ще по-раснат и с желание ще се погрижите за удобството на близките си. Не ви липсва настроение, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си.
08 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не прекалявайте в старанието си да обяснявате на околните личните си проблеми. Каквито и да са те, всеки има нужда от малко спокойствие. Още повече, че повечето от вашите са въображаеми, затова не се учудвайте, ако не ви разбират. Можете да си бъдете взаимно полезни с човек, който е близък до вас, но с активни действия.
08 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Делови разговори и нова информация по развитието на конкретни проекти ще повишат интереса ви към тях. Занимаващите се с бизнес ще постигнат споразумение, с което ще ускорят финансова сделка или придвижат напред друга договореност. Дайте подкрепата си за някой, чиито проблем е от областта, в която сте силни.
08 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите сили и ще се измъкнете от една ситуация, като направите правилния избор. Отдайте заслуженото и на хората, които ви подкрепят и насърчават. Ако желаете да запазите вниманието на човека до себе си му покажете, че го уважавате и цените. Вътрешното ви усещане за нещата ще ви подскаже как да се справите с несигурността си.
08 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Гледайте на промените, като на добра възможност да се справите със затрудненията си. Правете го за доброто на всички онези, които обичате. С позитивното си присъствие ще подобрите климата в семейството. Не обвързаните ще постигнат съгласие с партньора си и ще направят сериозна крачка към общото си бъдеще.
08 юли 2020
Последни новини