Честваме Св.Св. Кирил и Методий- национални отци, закрилници и водители

Днес Светата православна църква чества Светите братя Кирил и Методий, закрилници на Европа и духовни отци на българите. Наставници, благодетели и защитници, водители в духовните ни и национални съдбини, те са основа на нашето духовно просвещение, опора на културата ни, надежден стълб за нашите бъднини!

Кирил и Методий са две от седемте деца на подстратега и управител на Солунска област Лъв и съпругата му Мария. След смъртта на баща им, Великият логотет Теокстит помага на Методий да стане управител на областта Склавиния. А Кирил, заради изключителните му способности, Теокстит изпраща да учи в Магнаурската школа. След завършване на образованието си, Кирил става библиотекар в патриаршеската църква и започва да се занимава с църковно-политическа дейност.

Една от големите мисии в живота му е на река Брегалница, крепоста Равен, близо до град Щип. Там е бил центърът на дейността на Св.Кирил по време на Брегалнишката мисия през 851-859г. По време на нея Св.Кирил се запознава с княз Борис I и го спечелва за каузата на християнството.

Неочаквано за всички, през 851г. Методий се оттегля от високия си пост и се замонашва. Той съпровожда брат си във Великоморавската мисия през 862г. Тя е и най-значимата за двамата братя. Великоморавският княз Ростислав ги натоварва да разпространят християнството на славянски език. За изпълнението на тази задача Кирил създава глаголицата. Използваните от него триъгълници са символ на Светата Троица, а кръговете- символ на безкрайността.

Последната мисия на двамата братя е в Рим. Посреща ги папа АдрианII. Там те влизат в спор с триезичните догматици-така нареченият Венециански диспут, разказан в житието на Св. Кирил. «Човече, кажи ни как тъй ти сега си създал книги на славяните и ги поучаваш? Ние знаем само три езика, с които е достойно да славим Бога в книгите: еврейския, гръцкия и латинския?“

Отговорът на Кирил:

„Бог не изпраща ли дъжд еднакво на всички? Също тъй и Слънцето не свети ли еднакво на всички? И не дишаме ли еднакво всички въздух? И как вие не се срамувате, като признавате само три езика и като повелявате, щото всички други народи и племена да бъдат слепи и глухи? Пояснете ми, Бога за безсилен ли смятате, та той не може да даде всичко това, или завистлив, та не желае? Че ние познаваме много народи, които разбират книги и които славят Бога, всеки със своя език. Известни са следните: арменци, перси, авазги, ивери, сугди, готи, авари, тирси, хазари, араби, египтяни, сирийци и много други...

С тези думи и с още много други думи Философът ги посрами, остави ги и си замина.”

Делото на Кирил и Методий достига до българските земи чрез техните ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.

Св. Константин-Кирил Философ умира в Рим на 14.02.869г. Погребан е в църквата «Сан Клементе». Методий умира във Велеград на 6 април 885 г. и най-вероятно е погребан в епископската църква, която се е издигала там.

“Спасявайки делото на Св.Св.Кирил и Методий, България е заслужила признателността и уважението не само на славянските народи, но и на света. И това ще бъде така, докато човечеството влага истинско съдържание в думите напредък, култура и човечност...”- казва проф.Роже Бернар.

На днешният ден празнуват библиотекарите и ОНЧ“Св.св. Кирил и Методий“. Три училища от общината, носещи името на светите братя честват патронните си празници – в Първомай, Дълбок извор и Караджалово. С концерт в големия салон на читалището от 17.30 ще отбележат 11 май учениците от едноименното училище в града. Именници са Кирил, Кирилка, Методи и хората с производни имена.

Честит празник на всички! Нека помним делото на Светите братя! Нека сме горди с това, че го съхранихме тук, на това късче земя, наречено България!

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини