Оплаквайте се: Арменският поп е тук

Хасковлии могат спокойно да се оплакват, поне днес има кой да ги чуе. На гости в Хасково бе арменския поп Отец Хадавян от Русе. Той бе дошъл да отслужи панихида в хасковската църква „Сурп Степанос” по повод 97 години от арменският геноцид извършен от осменската империя. Отец Хдавян откри и неделно училище, в което ще се изучава арменски език под формата на модерни методи-ситуационни игри, рисуване и други нагледни начини, чрез които малчуганите от 4 до 9 годинки, ще могат да изучават езика.

Междувременно, бе представена и книгата “Два близки народа, два далечни съседа Армения-Турция” от Хрант Динк. Авторът е журналист от Турция, който е убит на 19 януари 2007 г.

Темата на книгата и официалните мероприятия са заради историческият багаж между двата народа. През 1915-та година Османската империя извършва дивашко зверство надминато само от Хитлер-изтребване на над 1 милион и половина мъже, жени и деца от арменски произход. Турците са нямали друга смислна причина освен факта че се намират във война, а на арменците се е гледало като на 5-та колона пред настъпващите руски/християнски/ войски. Това е първият геноцид в историята на човечеството.

Що се отнася до култовата реплика „Иди се оплачи на арменския поп” тя се тълкува в смисъл, че няма кой да помогне. В Случая обаче става дума за точно обратното-по време на османското владичество, арменският поп е бил един от най-влиятелните свещеници в Империята. Към него се обърнали близките на група роднини български бунтовници осъдени на смърт чрез обесване в Диарбекир. Останал неизвестен за историята арменски архиепископ склонил султана да помилва бунтовниците. През годините арменския поп е бил символ на голямо влияние и върховна помощ.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини