Деца нахлузват противогази в СОУ „Васил Левски“

8 отбора от региона взеха участие в областния кръг на ученическото състезание по защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации, който се проведе в хасковското СОУ „Васил Левски“ днес. Децата показаха умения при работа с индивидуалните средства за защита, оказване на първа помощ за пострадали, спасяване на бедстващи хора. Те с обиграни движения нахлузваха противогазите на главите си, а поставянето се засичаше с хронометър.

В днешното състезание участват спечелилите в общинските надпревари, обясни Петя Янкова, инспектор „Защита на населението“. Победителите в областния етап ще участват на националното състезание, което още не е насрочено, но вероятно ще се проведе до края на май, допълни тя.

Ученическите състезания по защита при бедствия се организират от министерството на образованието, МВР и БЧК. Уменията по защита при бедствия се придобиват в училище, обучението по тях е залегнало в учебните програми.

Днес приключва и областният етап от конкурса за детска рисунка. „Тази година прави впечатление, че децата са изобразили и бедствия при наводнение, предишните години повечето рисунки бяха свързани с пожарите“, коментира Петя Янкова. Голямо впечатление на малчуганите е направила спасителната акция с хеликоптерите „Кугър“ на 6 февруари тази година в хасковско и много от рисунките изобразяват именно тях. От стотиците изпратени рисунки журито е наградило 22 от различни училища и детски градини в областта. Класираните творби също ще участват в националното състезание, чиято тема е „С очите си видях бедата“.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини