Докато учат, безработни подменят тротоар

Христо Христев

Проверка, провокирана от писмо от граждани установи, че на улиците „Бачо Киро“ и „Гимназиална“ освен подмяна на тротоарните плочки, се извършва и обучение.

Уважаема госпожо Кирякова,

В първия ден след празниците вземи фотоапарата си и ела на пресечката на ул.“Бачо Киро“и „Васил Левски“.Ще увековечиш следната картина: Вече няколко дни около тридесет човека по някаква програма за безработни се трудят по тротоарите на ул.“Бачо Киро“. Всяка сутрин живеещите на около наблюдаваме как максимум трима души копаят, а останалите на групи ги наблюдават. Към 10 часа групово се преместват пред магазина на ул. „Васил Левски“ и към 11 часа изчезват. Заедно с моите съседи те молим да провериш кои са тези хора, кой отчита работата им, кой и с чии средства им плаща?

И това е ежедневие .

Изпълних молбата на гражданите. Случайно или не, докато бях на улица „Гимназиална“ и се срещах се с ръководителя на групата – Христо Христев, нямаше бездействащи работници. Той обясни, че на двете улици работят две групи, обучаващи се по схема „Развитие“, специалност „Облицовки и настилки“. Работата им е част от практическото обучение. То ще продължи до средата на месец май. След полагане на изпит работниците ще бъдат разпределени по кметствата, откъдето са заявени.Местата за практически занимания са определени от кмета на общината. Тези тротоари нямат нищо общо с проекта за подобряване на градската среда.

За Схема „Развитие“ parvomai.net вече не веднъж е писал. Безработни, предимно до 28 и над 50 години се обучават, получават стипендия и имат обезпечен транспорт, ако не са от Първомай. След това ще бъдат назначени за 12 месеца, а ОП „Човешки ресурси“ осигурява средства за заплати, данъци и осигуровки.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини