Чешмите в Драгойново и реклама са част от Програмата за развитие на туризма

Таня Василева, Деспина Момчилова и Петя Калоферова в диалог за Стратегията

Изграждане и поддържане на инфраструктурни обекти, обслужващи туризма, организиране и провеждане на мероприятия с обществена значимост, свързани с културен, исторически, винен, спортен туризъм са сред приоритетите на годишната програма за развитието на отрасъла в Първомай през 2012г. 

Секретарят на консултативния съвет Таня Василева свика разширено заседание, на което присъстваха граждани и представители на различни браншови организации и клубове, свързани с туризма, общински съветници и др.  Целта на срещата беше комуникация между присъстващите и хората с отношение към тази дейност, разглеждане и проучване на граждански идеи, които могат да бъдат подкрепени от общината.

Дейностите в програмата са разделени в няколко групи. Между тях:

Публично обсъждане на проекти, планове, програми и разширяване на състава на Консултативния съвет;

Провеждане на мероприятия с обществена значимост съвместно с културни, образователни и др. институции-включващи празниците на виното, на тракийската музика, събори по селата, рокерски събор, състезания по водомоторни спортове и др.;

 Изграждане и поддържане на инфраструктурата, обслужваща туризма – ремонт и профилактика на чешми в землището на с. Драгойново и изграждане на автоспирка в кв. Дебър;

Участие на община в сдружения за развитие и реклама на туризма;

Проучване и участие в проекти, финансирани с европари.

Деспина Момчилова определи Стратегията за развитие на туризма в общината като  остаряла и несъответстваща с реалността. Таня Василева  обясни, че предстои тя да бъде актуализирана и съгласувана със Закона за туризма, който  очаква да се приеме през юни месец. Изготвянето й ще бъде повод за ново разширено заседание.

Присъстващите направиха конкретни предложения за изграждане на еко – пътеки, поводи за културен туризъм и др., но всички се съгласиха с Николай Митков за необходимост от по- агресивна реклама. В това направление отговарящата за европроектите -Петя Калоферова запозна  заинтересованите с проект за реклама на забележителностите в общината в партньорство с общините Садово и Братя Даскалови, който ще стартира през август- септември.

Костадин Момчилов и Сребрин Сребрев предложиха безвъзмездната си помощ в проучването, разработването и маркирането на туристически  маршрути и екопътеки.

Към изготвената програма бяха добавени предложения за обреден туризъм – в сътрудничество с обучаваните в курса за Весели ритуали. Изграждане на банка за идеи и проекти в това направление и нова среща в края на юни.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини