33 °C

Ново лечение за рак на червата възстановява чревния микробиом

Страдащите от рак на червата вече могат да разчитат на революционно лечение, което цели да промени състава на чревните им бактерии. Клиничното изпитване ще стартира тази година.

Изследването е оглавявано от международен екип, които иска да разбере дали чревните бактерии играят роля в появата на рака и дали не правят заболяването по-устойчиво на лечение при някои пациенти.

Според професор Уенди Гарет от Харвард, съавтор на проекта, бъдещите терапии ще целят възстановяване на чревния микробиом или промяната му, наред с конвенционалното лечение.

Човешките черва съдържат трилиони бактерии, които играят ключова роля в преработване на храната и подсилване на имунната система. Появяват се все повече доказателства, че определени бактериални щамове може би отключват заболяването, позволяват му да се развие безпрепятствено или го правят устойчиво на химиотерапията и други видове лечения.

Първоначалното клинично изпитване, в което ще участват около 10 пациенти, трябва да проучи потенциала на лечението с фекални транспланти, възстановявайки чревната микрофлора и намалявайки броя на микробите, отключващи рак.

Процедурата включва трансплантациа на фекална проба и нейните микроби от здрав донор. Изпитването ще се фокусира върху безопасността на лечението и страничните ефекти.

Предишно изследване демонстрира, че чревните бактерии при пациенти с рак на червата, изглеждат различно. Друго проучване стигна до извода, че микробът Fusobacterium nucleatum е по-широко разпространен в раковите тъкани и раково болните пациенти, отколкото при здрави хора.

Когато мишки, предразположени към развитие на рак, бъдат изложени на въздействието на тези бактерии, появата на тумори зачестява.

Според една от теориите, бактериите се прикрепят към предраковите клетки и пречат на имунната система да ги забележи. Това потенциално може да доведе до образуването на тумор.

Ракът на червата един от най-разпространените видове рак. Вече се знае, че редица фактори, свързани с начина на живот, увеличават риска от развитие на заболяването, сред тях диетата и затлъстяването.

Изследването цели да разбере дали промените в чревните бактерии са свързани с тези фактори. Екипът иска и да отговори на въпроса дали “лошите” бактерии причиняват рак на червата или просто процъфтяват, когато заболяването вече се е появило.

Проектът ще разгледа и други потенциални бъдещи лечения, включително антибиотици и ваксини, които биха задействали имунна реакция срещу определени бактерии в червата.

Източник: theguardian.com
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Parvomai.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 23.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини