14 °C

Митническите проверки на ирландската граница са задължителни при Брекзит без сделка

Проверките от двете страни на ирландската граница на Европейския съюз и Световната търговска организация (СТО) ще бъдат задължителни в случай на Брекзит без споразумение.

Това заяви един от водещите експерти в света по митнически въпроси, пише "Гардиън".

Майкъл Лукс, бивш ръководител на отдел за изготвяне на митническо законодателство и процедури към Европейската комисия, коментира, че Великобритания ще трябва да наложи митнически проверки на северната страна на границата, въпреки че поддръжниците на Брекзит твърдят обратното.

Съгласно правилата на СТО Великобритания може да избере нулеви мита, но ще бъде задължена да предложи тази свободна търговия на всяка друга страна. Това би означавало евтина храна и млечни продукти, които в момента носят високи мита от държави като Бразилия и Нова Зеландия. Също така може да доведе до внос на хлорирани пилета от САЩ.

"Ще убие британските фермери", предупреждава Лукс. Според него е наивно да се вярва на уверенията на поддръжниците на Брекзит, че Великобритания няма да наложи проверки в Северна Ирландия.

Ако не наложите мита, вие сте в нарушение на правилата на СТО, отбеляза той и подчерта, че според Член 3, ако се налагат по-ниски мита на една държава, те трябва да се приложат и за всички останали страни членки на търговската организация.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини