14 °C

Безполезните функции, които оскъпяват смартфоните

Смартфоните се сдобиват с все повече функции, много от които са практически безполезни за масовия потребител, макар и да се изтъкват като предимства в маркетинговите кампании на производителите. В същото време тези функции участват във формирането на цената на смартфона и оскъпяват покупката.

Търговците намират многобройни начини да убедят клиента да купи конкретен смартфон, със специални функции, които са „много необходими и важни“. Но когато избирате устройство, си струва да се замислите по-сериозно какво точно искате от него, за да не харчите пари на халос.

Можете да си купите смартфон за 1000 и дори 2000 лева с всевъзможни функции и екстри, но да го ползвате единствено за разговори, сърфиране в интернет и електронна поща. За същите задачи работа ще ви свърши и устройство на двойно по-ниска цена, без компромис с качеството на изпълнение. Ето няколко примера за излишна, но скъпоплатена функционалност:

• В топ смартфоните си водещите брандове наблягат на високопроизводителния процесор с изкуствен интелект. Изчислителната мощ на този чип е достатъчна за изпълнение на тежки игри, но е абсолютно ненужна, ако потребителят просто не играе на смартфона си. По този начин клиентът не използва ресурса, за който е платил.

• Струва си също така да обърнете сериозно внимание на екрана. И в това отношение флагманските модели предлагат чудеса – те имат матрици с невероятна разделителна способност. Но нека сме честни – за удобна, комфортна работа е достатъчна резолюция от 1920×1080 пиксела. Екранът с резолюция 4K просто е излишен и скъп в момента.

• Стигаме и до един от най-важните показатели на всеки смартфон – камерата. Това е един от най-скъпите елементи в устройството и безспорно добрата камера не е излишна. Но дори и в този случай е налице функция, която малко хора използват, а именно – заснемането на видео в 4K формат. За масовия потребител това е ненужна опция, тъй като видеото с подобна резолюция заема огромен обем памет.

• Не особено полезна е и друга опция в смартфона – Dolby Atmos. Тази технология е по-интересна за гледане на филми на голям екран или чрез мултиканално домашно кино. При смартфоните, с вградените в тях високоговорители, Dolby Atmos е просто опция, за която плащаш, без да знаеш защо.

• Към безполезните функции може да се отнесе и режимът на снимане „Super slow motion“ (или „забавено снимане“).

• Все още не е ясно защо потребителите биха ползвали функцията за разделяне на екрана, когато повечето модерни смартфони имат диагонал от 5,5 инча. Когато той бъде разделен, се получават два малки екрана, на които се вижда малко информация. Тази опция е подходяща за таблети с екран, по-голям от 8 инча.

• Слабо популярна към момента е технологията 3D Touch (измерва силата на натиск върху сензорния екран с цел по-добро управление на приложенията и игрите), която всъщност се използва доста ограничено.

• Почти напълно безполезна е системата за добавена реалност, която все още не работи добре. Но в бъдеще това ще бъде една наистина важна функционалност за всеки смартфон.

Изводът от всичко това е, че не е оправдано да плащате прескъпо за възможности, които реално няма да използвате в близка перспектива – в рамките на две-три години, колкото е жизненият цикъл на съвременните смартфони.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини