13 °C

Дизелгейт отново. Mercedes изтегля над 230 хил.автомобила

Германското министерство на транспорта съобщи, че у 774 000 автомобила на Mercedes-Benz в Европа е налице неоторизиран софтуер за измами. Ведомството нареди на Daimler да изтегли от пазара 200 000 автомобила – от Германия.

Моделите Mercedes-Benz C-Class и Vito с дизелови двигатели и спортен вариант на седана, известен като GLC, са основните автомобили, за които е установено, че съдържат нелегалния софтуер. “Правителството ще нареди 238 000 автомобила на Daimler да бъдат незабавно изтеглени от немския пазар заради неразрешени устройства за мамене”, се казва в изявление на министерството.

Германия може да нарежда изтеглянето от пазара само на превозни средства в рамките на собствените си граници или пък на превозните средства, които са издадени със сертификат за движение по всички европейски пътища.

Daimler обеща да работи за премахването на софтуера и да сътрудничи на властите, каза министерството. Главният изпълнителен директор на компанията Ситер Зече заяви в понеделник, че производителят е намерил техническо решение за актуализиране на софтуера на своите автомобили и очаква компанията да избегне евентуалната глоба. В отделно изявление Daimler потвърди изтеглянето и каза, че въпросът за законосъобразността на софтуера тепърва ще трябва да бъде изяснен.

Анализаторът от Evercore ISI Арндт Елингорст прогнозира, че разходите за необходимата актуализация на софтуера за Daimler ще бъдат по-малко от 100 милиона евро. “Не открихме никакви доказателства, че Daimler е проектирала софтуер с идеята целенасочено да мами тестовете за емисиите”, каза той.

Източник: greentech.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини