10 °C

Борисов: Интересите на европейците - първа грижа при Brexit

България е готова, като председател на Съвета на ЕС, да подкрепи преговорния екип в процеса на оттеглянето на Обединеното кралство и Северна Ирландия от Европейския съюз.

Това обяви премиерът Бойко Борисов на среща с главния преговарящ от ЕК за Брекзит Мишел Барние, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Пред ненго българският министър-председател е съобщил, че страната ни е готова да поеме своите отговорности по европредседателството от началото на 2018 г.

Заставането ни начело на Съвета на ЕС ще съвпадне с процедурата по излизането на Лондон от съюза.

Пред Барние Борисов България подкрепил тезата, че един от основните приоритети трябва да е поставянето на въпросите за правата на гражданите.

Затова според премиера ни в бъдещото споразумение за оттегляне трябва да бъде заложен недискриминационен и ефективно приложим механизъм, който да създаде правна сигурност за дългосрочно и постоянно пребиваващите в страната европейски граждани.

Борисов е подчертал особената си загриженост по отношение на големия брой студенти във Великобритания.

"За България принципът на единството на Общността в преговорите с Обединеното кралство е много важен, затова от ключово значение ще бъде постигането на споразумение за оттегляне, което по справедлив и балансиран начин да гарантира интересите на всички държави членки и на техните граждани", е заявил българският министър-председател.

Той е изразил надежда, че и след Брекзит Европейският съюз и Великобритания ще останат партньори в области като сигурността и борбата с тероризма.

Борисов и Барние са изразили общо мнение за изключителната важност на уреждането на финансовите задължения на Обединеното кралство към ЕС въз основа на принципа на изпълнение на всички поети ангажименти.

 

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини