Русия има петрол за 30 години, нов добив в Арктика

Руските компании разполагат с петролни резерви за не повече от 30 години и шансът да се открият нови находища е да се навлиза в дълбокия Север. Това заяви министърът на енергетиката Александър Новак на международния форум "Арктика - територия на диалог" в момент, когато президентът Владимир Путин и министърът на отбраната Сергей Шойгу бяха на посещение на архипелага Земя Франц Йосиф на 1000 км на север от северните брегове на страната.

Новите технологии за петролно-газовия сектор обаче попадат под санкциите на Запада, наложени след анексирането на Крим. Това обхваща специално средства за проучване и добив в Арктика и на голяма дълбочина в океана. Понеже анализатори масово смятат, че казусът с Крим няма да се реши в следващите 20-30 години, руснаците ще трябва сами да си разработят такива технологии.

Новак посочи на форума и прага, над който добив на арктически петрол става рентабилен - 70-100 долара за барел. В момента сортът "Брент", определящ цените в района, се търгува на нива около 53 долара за барел, а американският лек пертор - под 50 долара за барел.

В Русия още действа мораториум на правителството над разрешенията за проучвания и добив в континенталния шелф. По думите на Новак арктическите ресурси са от порядъка на 286 млрд. тона условно гориво, от които 200 трилиона куб. м природен газ и 70 млрд. тона петрол. Изчисления на Геложката служба на САЩ, цитирани от "Ройтерс" показват, че в Арктика има еквивалента на 412 млрд. борела петрол, т.е. около 22% от предполагаемите неоткрити световни запаси.

Руските компании на практика не провеждат геоложки проучвания и масово са се насочили към усвояване на вече открити находища, заяви на форума Василий Богоявленски, за-директор на Института по проблемите на нефта и газа към Руската академия на науките.

В спора за това колко бързо трябва да се изчерпват петролно-газовите находища стана дума, че компаниите съобщават за увеличаване на запасите, но според Богоявленски 80% от тях са нерентабилни за добив. Само 20% от обемите, включени в баланса на запасите, идват от нови находища от последните години - останалото е доразработване на геоложкото разузнаване на дълбоки сондажи.

Новак потвърди, че в момента се отделят по-малко средства за проучвания в сравнение в времената на бившия СССР. Според него част от находищата, които в момента не са рентабилни, може да станат такива с откриването на нови технологии. той даде за пример чувствителната промяна, която предизвика използването на хидравлинчното разбиване на шистови пластове в САЩ.

Руското издание "Ведомости" припомня, че в други страни по принцип производителите поддържат запаси за 8-9 години напред и не инвестират в проучвания за увеличаването им, включително заради навлизането на възобновяемите източници на енергия. Дейвид Кембъл, президент на ВР в Русия, смята, че ВЕИ секторът няма да изтласка напълно петрола и газа и сочи, че в следващите 20 години човечеството ще се увеличи до 10 млрд. души, а потреблението на изкопаеми въглеводороди - с една трета.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини