Продължава протестът на миньорите от мина „Оброчище“

Миньорите от рудник "Оброчище" са готови да дойдат и в София, за да постигнат своите искания. От вчера те са в ефективна гладна стачка. Част от миньорите са в мината и не излизат, други са отвън не могат да влязат в рудника, стана ясно от пряка връзка на БНТ от рудника.

На въпрос дали има инвестиции в мина "Оброчище", миньор отговори: "Има инвестиции за катинари, но рудникът е в плачевно състояние, опасен е за всички". Очаква се да дойде и националния омбудсман Мая Манолова.

Противоречие между изявленията на представител на енергийното министерство и на показанията на Инспекция по труда видяха протестиращи миньори от рудник "Оброчище". Вчера експертът от министерството на енергетиката е заявил, че това е най-добрата мина, в която той е слизал. На друга позиция са от Инспекцията по труда.

Според представител на миньорите, от 2008 г. рудникът има над 28 млн. лева загуби и лихви, които са в огромен размер. Не може печаливша фирма да трупа загуби - има отклонение на средства. "Зад концесионера стоят офшорки", каза миньорът пред обществената телевизия.

"Тревожи ни, че рудникът е в декапитализация. Това е обратното на капитализация, което значи труд, инвестиции", каза миньор.

Искането на миньорите е за преразглеждне на концесията и нов концесионер, за транспорт, медицински прегледи, нощният труд да се отчита с 50%, заплатата да е 1000 лева, 30 дни годишен платен отпуск. Настояваме да получим тези наши искания, заяви представител на миньорите.

Източник: http://www.cross.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини