Иракски части овладяват под обстрел главното летище на Мосул

Иракските войски, които настъпват към контролираната от "Ислямска държава" западна половина на Мосул, щурмуваха най-голямото летище на града.

Това предадоха Ройтерс и БТА, цитирайки иракската държавна телевизия.

Иракски полицейски сили навлязоха в международното летище на Мосул и установиха контрол над пистата, предаде Асошиейтед прес малко преди обяд (по българско време.

Иракските сили превзеха половината от международното летище в Мосул, съобщи и военен представител, цитиран от ДПА.

"Силите на Федералната полиция контролират 50 процента от летището с площ 25 кв. км., включително пистата", добави анонимният източник.

Но двама полицаи съобщили, че след като полицейските части превзели летището, попаднали под ожесточен обстрел от околните сгради.

Днес започна и настъпление против близката до летището военна база.

"Сили за бързо реагиране и за борба с тероризма, както и части на федералната полиция щурмуваха летището на Мосул и военната база Газлани", гласи декларация, прочетена сутринта по телевизията.

Многохилядните настъпващи сили са подкрепени от изтребители щурмово авиация и дронове, поясни Франс прес.

С минохвъргачен огън, и удари на хеликоптери и самолети е бил разчистен терен за настъпление на пехотата, предаде репортер на агенцията.

Не е ясно колко джихадисти отбраняват летището, но американски съветници казаха в понеделник, че в Мосул са останали вече само около 2000.

След като изтласкаха "Ислямска държава" от източен Мосул миналия месец, подкрепяните от САЩ иракски войски се опитват да превземат летището и базата, южно от Мосул, и оттам да продължат настъплението към западните райони.

Над 160 000 жители напуснаха домовете си в големия град и околностите му, след като миналата есен започна офанзива за изтръгването му от контрола на ИДИЛ. Малка част от тях започнаха да се връщат в освободените източни квартали.

Мосул е последната голяма крепост на "Ислямска държава" в Ирак.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини