Добавка в паста за зъби и дъвка предизвиква рак, според френски учени

Гастроентеролози от Франция и Люксембург предупредиха за опасност при употреба на хранителната добавка оцветител E171 (титанов диоксид), която се съдържа в повечето пасти за зъби и дъвки. Изследването е публикувано в Scientific Reports, 

Титановият диоксид е канцерогенен, т.е. може да предизвика рак, според учените. Изводите си специалистите правят след като екпериментират с мишки. В продължение на 100 дни лабораторните животни получавали вода с E171 в количества, пропорционални на употребяваните от хората. При това 40% по-често мишките развили предракови заболявания на храносмилателната система.

E171 е е дин от главните продукти на титановата промишленост. В хранителната промишленост добавката се използва за избелване, най-често на сладкиши, бисквити и дъвки, както и в пастата за зъби и слънцезащитните кремове.

Авторите на правят изводи доколко Е171 е застрашава хората, но и не отхвърлят тази възможност. Но изследването накара властите във Франция да вземат решение за провеждането на широкомащабно разследване. То трябва да установи дали употребата на Е171 в хранителновкусовата промишленост е безопасна за здравето на хората и целесъобразна. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини