Съпрузите извършват повече от половината убийства на жени в Турция

Повече от половината убийства на жени в Турция за последните пет години са извършени от съпрузи или бивши съпрузи, показват данни, събрани от журналистката Джейда Улукая в сайтаKadın Cinayetleri и цитирани от в. "Хюриет".

Уебсайтът показва интерактивна карта на убийствата на жени в страната между 2010 г. и 2015 г. и подробни данни за всяко от тях.

В 608 от 1134 случая престъпниците са съпрузи или бивши съпрузи. В 213 са роднини – бащи, синове, братя, зетьове или свекъри. 161 жени са станали жертва на интимните си приятели.

Най-много убийства са извършени в Истабул – 169 за пет години, като най-опасните квартали са били "Юмрание" и "Багджълар".

Сред причините за нападенията са: "боядиса си косата червена", "купи си нова рокля", "не ми направи картофени кюфтета", "не ми подаде солта" или "просто е дразнеща".

234 от убийствата са извършени по време на раздяла или развод. В 141 случая жените са се свързали с институциите, за да съобщят, че са заплашвани и нападани, а в 217 до фаталния изход се е стигнало след систематични нападения и заплахи.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини