Ирландец, японец и китайка си поделят Нобела за медицина

Нобеловата награда за физиология или медицина за 2015 г. бе присъдена на ирландеца Уилям Кембъл и японеца Сатоши Омура и на китайката Юю Ту, предаде  Ройтерс.

Кембъл и Омура получават наградата за открития, свързани с нова терапия срещу инфекции, причинени от нематоди паразити, а Юю Ту печели за своите открития, свързани с нова терапия срещу малария.

С днешното присъждане на Нобела за медицина се поставя началото на седмицата, в която ще бъдат връчени тазгодишните награди. Носителятна наградата за физика ще бъде огласен на 6 октомври, за химия – на 7 октомври, за мир – на 9 октомври, а за икономика – на 12 октомври. Все още не е известна датата, на която ще бъде съобщено името на лауреата на Нобеловата награда за литература.

По желание на Алфред Нобел наградите, носещи неговото име, се присъждат на най-важните открития в областта на физиката, химията, физиологията или медицината, за забележителни литературни постижения, за дейност в интерес на световния мир. Присъждат се от комисии, излъчвани от Шведската кралска академия на науките, Каролинския медицинско-хирургически институт в Стокхолм и Шведската академия по литература. Петчленен комитет, избран от норвежкия парламент пък присъжда наградата за укрепване на мира.

Церемониите в Стокхолм и Осло, на които отличените получават наградите си, по традиция се насрочват на 10 декември, годишнината от смъртта на Алфред Нобел. 
Всяка награда може да бъде присъдена най-много на трима номинирани. Тя се състои от златен медал, диплом и осем милиона шведски крони (1,2 милиона долара). 

Първата Нобелова награда е връчена в Сен Тропе през 1901 г. – пет години след смъртта на Алфред Нобел.

http://epicenter.bg

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини