Три жени на съд за продажба на бебета

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу три жени, занимавали се с продажбата на бебета.

Жените са били част от организирана престъпна група, създадена с цел продажби на новородени бебета от българи на българи, заобикаляйки законовата процедура по придобиване на родителски права.

Цветелина Стоянова, Снежина Спасова и Тотка Георгиева са имената на обвинените жени. Стоянова е управител на фирма, както и маркетингов специалист за сдружение „Надежда за нас 2008”, Спасова е адвокат в Софийска адвокатска колегия, а Георгиева е хигиенист в частна детска градина “Веселата къща".

Престъпната схема е измислена още през 2013 г., пише в обвинителния акт. Всяка една от трите участнички имала строго определени задължения. Цветелина Стоянова посредством дейността си в сдружението „Надежда за нас
2008”, което подпомага младежи от уязвими групи и израснали в домове, намирала бременни жени без брак или пък разделени със съпрузите си, които не били в състояние да отгледат децата си. Тогава заедно с Тотка Георгиева, която също е израснала в дом и приета от Стоянова да живее в жилището й, уговаряли бъдещите майки да предоставят децата си за отглеждане на български семейства, готови да заплатят за това сума между 6000 и 10 000 лв. След това Стоянова и Георгиева прибирали бременните жени в дома си в София, където им осигурявали храна, лекарства и ги водили на медицински прегледи, за да ги контролират до деня на раждането, като всичко това финансирали кандидатите за родителски права.

Тук идва и задачата на Снежина Спасова, която като адвокат с опит в областта на осиновяванията, намирала български семейства, които желаели да отгледат дете и били готови да платят, за да избегнат процедурата по осиновяване. Юристката изготвяла необходимите документи за завеждане на дела за осиновяване и за припознаването в общините, давала разяснения на семействата и на бременните жени относно това какви документи да си извадят и какви обяснения да дадат пред съда за допускане на осиновяването.

След изписването на родилката от болничното заведение Стоянова предавала детето на „новите родители“ и прибирала майката в дома си до окончателното приключване на процедурата по осиновяване.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини