Кирчо Киров: Процесът срещу мен е политическа поръчка

Процесът срещу мен е политически. Всички средства, за които ме обвиняват, са отишли за специални разузнавателни операции и за поддържане на хора и приятели, които са работили за България. Това заяви в интервю за Факти.бг бившият шеф на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров, който днес бе осъден на 10 години затвор за нерегламентирано харчене на средства от Военно окръжния съд. Присъдата не е окончателна. Според Киров този скандал ще се отрази тежко на разузнаването ни. Той намекна, че част от средствата са били изразходвани и по делото за освобождаването на българските медици в Либия.

Г-н Киров, днес от прокуратурата заявиха, че има безспорни доказателства за неправомерно изразходвани средства и фалшиви документи на стойност около 5 милиона в лева, докато сте бил шеф на НРС, как бихте коментирали? 

Едва ли някой в моето състояние би могъл да коментира. Аз не желая да коментирам присъдата като такава. Не желая да коментирам и казаното от прокуратурата. Ще се огранича да кажа това, че няма неизвестности около това как са изразходвани тези средства.  Аз нееднократно заявих и обясних в хода на съдебното следствие. За мен е загадка защо нито моите показания, нито на свидетели от най-висок ранг, не бяха взети предвид. Що се отнася до това, че са създадени фалшиви документи, фалшиви са само в мисленето на прокуратурата. Тук става дума само за автентични документи, от които се вижда, че тези пари, които са изразходвани, са отчетени. Всъщност спецификата на разузнаването е такава, че не винаги при отчитането може да се разбере точно къде са отишли тези пари. И това е схемата, по която прокуратурата ме обвинява. Този процес в зародиша си започна като политически процес, процес като политическа поръчка на местното ръководство на Националната разузнавателна служба. Политическа поръчка, която в онзи период 2012 г. бе заявена от тогавашния вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. За това защото, ако си спомняте добре трябваше в онзи период  да бъде ударен Георги Първанов, който се бореше за председателското място в БСП. Тогава беше тежка битката за председателското място със Станишев и очевидно фигурата на Първанов е създавала заплахи за тогавашното ръководство на ГЕРБ. Аз съдя за това по няколко причини, основната е, че на 18 април 2012 г. бях извикан лично на разговор от Цветан Цветанов, за да ми обясни, че трябва да напусна екипа на Бойко Борисов, тъй като срещу мен започват действия компетентните органи. Всъщност убеждението ми, че процесът е политически се затвърди от изключително политизираната пледоария на прокурора и второ от постановената присъда, която е в съзвучие не само с пледоарията, но и с актуалната политическа обстановка у нас и влиянието на външни фактори. Аз определено считам, че този процес е политически.

Вие намесихте и г-н Първанов, в момента той е коалиционен партньор на Борисов...

Аз не съм го намесил, а се изляха върху него и върху мен, за което съжалявам, тонове мръсна вода, помия и какво ли не в онзи период 2012 г. Става дума за това,  че съм му купувал пушки, че съм поднасял подаръци за сватбата на сина му, че съм заплащал негови ловни излети и оргии и какво ли не. Аз искрено съжалявам за всичко това, което се случи около него и около мен, защото бе известно тогава в определени кръгове, че и аз възнамерявам да се включа в политиката. Що се отнася до тези, както вие казахте „фалшиви документи и пари и т.н” аз искам категорично да заявя, че в своите показания и в пледоарията на моя защитник категорично бе опроверган обвинителния акт на прокуратурата и то в основни постановки, именно тези, които сега получават публичност.

Правилно ли ви разбрах тези средства са отишли за специални разузнавателни операции..
Всички тези средства са отишли за специални разузнавателни операции и за поддържане на хора и приятели, които са работили за България.  С тях лично аз съм работил. Проблемът се състои в това, че никой от моите предшественици не се е занимавал с оперативна вербовачна дейност лично. В ситуацията, която се намирах като директор на НРС, аз предприех такива действия и сега всъщност съм осъден за това, че 40 години служих вярно и почтенно на тази държава и тя ми се отблагодарява по този начин чрез своите представители в ръководството на НРС.

А как ще се отрази това на разузнаването?

Тежко, един такъв скандал ще се отрази тежко и  във вътрешен план и във външно политически план . И аз зная добре, че то не е в добра кондиция и сега при това ръководство.

Мина ли ви през главата, че случаят с българските медици в Либия, може да е причина за това?

Всъщност случая с медиците в Либия е едно от нещата, с които аз се гордея в 40-годишната си кариера като разузнавач и особено в последните девет години като директор на НРС . В съда всичко бе обяснено по този случай и за голямо съжаление и за моя изненада и изумление, бих казал, нищо от това не бе взето предвид от съдебния състав.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини