Дебърски формации ще ни представят на Копривщенския събор

На XI Национален събор на българското народно творчество- КОПРИВЩИЦА 2015 – община Първомай ще бъде представена от певческите групи на читалище „Пробуда“ - квартал Дебър.

На 27 и 28 юни 2015, в НЧ „Съзнание 1873”, с.Брестовица, се проведе Регионален преглед за определяне на участниците от област Пловдив. Явихасе над 100 формации и идивидуални изпълнители от 48 читалище в областта.

Министерство на културата на Република България възложи на 28-те Областни администрации да организират и проведат предварителни регионални прегледи, в рамките на които да бъдат определени участниците и съставена окончателната програма на всеки регион от страната за Националния събор – Копривщица 2015. Всеки регион трябва да представи до 4 астрономически часа програма. Кой ще я представи Пловдивска област реши жури в състав проф.д-р Тодор Киров – Ръководител катедра „Музикален фолклор” АМТИИ-.Пловдив; Асистент Стефан Йорданов – хореограф и преподавател в АМТИИ; доц.д-р Красимира Кръстанова – преподавател по етнология Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”.
Дебърци се състезаваха в 3 категории: Народни обичаи – децата от Фолклорна група „Дебърче“ ще представиха обичая Лазаруване; „Дебърските баби“ и Мъжката певческа група се надпяваха в категорията „Певчески състави“, а в индивидуални изпълнители, които ще се включат в програмата са Ангел Ангелов и Виолета Клинова. Всички състави са подготвени под ръководството на Ангел Ангелов, който неведнъж е доказал таланта си на ръководител и изпълнител.

Хиляди почитатели на българското народно творчество от страната и чужбина ще си дадат среща на 7, 8 и 9 август 2015 г . на XI-ия Национален събор на българското народно творчество – Копривщица 2015, който ще премине под личния патронаж на генералния директор на ЮНЕСКО - г-жа Ирина Бокова.

На седемте традиционни сцени на поляните в местността "Войводенец" и на две допълнителни сцени в самия град ще се изявят певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, легенди, гатанки и приказки, инструментални, певчески, танцови групи и групи за народни обичаи, изпълняващи български фолклор. Участниците ще са от различните краища на страната, както и българи, живеещи в чужбина.

Националният събор на българското народно творчество в Копривщица се организира от Министерството на културата и Община Копривщица с подкрепата на областния управител на Софийска област, Българска национална телевизия, Българско национално радио, Българска телеграфна агенция, както и други министерства, ведомства и организации.

Теодора Кирякова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини