Опасен чар на плажа (видео)

 

Това красиво нещо прилича на извънземно, но не е. Мановар (физалия) прилича на медуза, но не е. Дори не е едно животно, но не е и колониален организъм. За биолозите мановар е особен и уникален, всъщност няма друг подобен резултат на еволюцията. Сифонофорите, към които принадлежи мановар и още около двеста дълбоководни вида, карат учените още да спорят това един организъм ли е или много организми, живеещи заедно.

Три или четири вида полипи са събрани в мановар - dactylozooid (отбрана), gonozooid (репродукция), и gastrozooid (хранене). Преди да се съберат, те си плуват из водата и могат да водят самостоятелно съществуване. Специализират се, след като се съберат и след това вече не могат да живеят отделно.

Другите сифонофори са дребни, но мановар е голям и се носи над водата, заради красиво оцветения си въздушен мехур (пневматофор). От него идва и приликата с древен ветроход. Специфичният гребен има задача, подобно на платно, да улеснява движението на мановар в различни посоки. Пневматофорът служи и като опора на останалите членове на физалията.

Dactylzooids са пипалата, които са дълги обикновено 10 метра, но могат да достигнат до 50 м. Навитите подобни на нишки структури са пълни с отрова, която при ужилване убива малки морски организми - дребни риби и скариди. При човек ужилванията наподобяват следи от удар с камшик и са парещи и болезнени. Те не са опасни за живота обикновено, но могат да станат при алергична реакция.

Допирът до жилещите пипала е фатален, независимо дали мановар е жив или мъртъв.

Има поне 10 000 жертви на ужилване при среща с мановар всяка година в тропическите води. Гмуркачите също предупреждават, че срещата с физалия под водата е много опасна.

Понякога вятърът отнася мановар на плажа, както е в това видео. 

Близо две години един пенсиониран военен фотограф - Арън Ансаров събира и снима мановар, изхвърлени на плажовете във Флорида. Погледнато отблизо морското създание(я) предоставя необикновено красива, дори абстрактна творба от самата природа и Арън Ансаров.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини