10-те най-интелигентни хора в света

Мозъкът е най-мистериозната част от човешкото тяло. Той е жизненоважен за функционирането на цялата система, но какво в мозъка прави някои хора толкова умни ? Някои твърдят, че става въпрос за аномалии, а други го приемат като дар.

Има много интелигентни хора по света. Любопитни ли сте да научите кои са най-умните на планетата и какво са постигнали ? Предлагаме ви списък на хората с най-висок коефициент на интелигентност.

10. Гари Каспаров

Коефициент на интелигентност 190.

Гари Каспаров учуди света, след като се включи в игра срещу компютър програмиран да изчислява 3 милиона позиции в секунда през 2003. Той е руски гросмайстор. На 22-годишна възраст стана най-младия неоспорим световен шампион като детронира тогавашния номер едно Анатолий Карпов.

9. Филип Емегвали

Коефициент на интелигентност 190

Филип Емегвали е нигерийски инженер, математик, компютърен учен и геолог, един от двамата носители на приза Gordon Bell през 1989, приз връчен му от Института на електронните и електрически инженери за употребата на суперкомпютъра Connection Machine в откриването на петролни полета.

8. Мерилин вос Савант

Коефициент на интелигентност 190

През 1985 Гинес официално призна резултата на вос Савант от 190 точки и я обяви за жената с най-високо IQ в 5 последователни години. Резултатът и достигал дори до 228 в различни тестове за интелигентност. Тя е известен автора на рубрика в изданието Parade Magazine. Чрез рубриката и "Попитайте Мерилин" тя разрешава пъзели и отговаря на въпроси, изпратени и от читатели.

7. Мислав Предавец

Коефециента на интелигентност 192

Хърватския професор по математика Мислав Предавец е под номер 7 в класацията на най-интелигентните хора в света. То е основател и президент на обществото GenerIQ - елитна организация на някои от най-умните хора на планетата. Той е и собственик и директор на търговска компания.

6. Рик Роснър

Коефициент на интелигентност 192

Трудно бихте повярвали че Рик Роснър е един от най-интелигентните хора в света. Обноските му са доста груби, след като години наред професионалните му задължения са включвали да предотвратява сбивания в нощните заведения. Той е и американски телевизионен продуцент, познат със сериите CHiPs. По-късно Роснър разработва портативна сателитна телевизия в партньорство с DirecTV.

5. Кристофър Ланган

Коефициент на инталигентност 195

Кристофър Ланган е американски автодидакт с IQ между 195 и 210. Наричан е "най-умния човек в Америка" и "най-умния човек в света" от медиите. Проговорил на 6 месеца и сам се науичил да чете на 3-годишна възраст. Той е разработил теорията за връзката между съзнанието и реалността, която нарекъл Когнитивно-теоретичен модел на Вселената.

4. Евангелос Кациулис

Коефициент на интелигентност 198

Евангелос Кациулис е известен гръцки лекар и психиатър. Той има научни степени и по философия, технологии в областта на медицинските изследвания и психофармакология.
Кациулис е основател на World Intelligence Network, международна организация на обществата с висок коефициент на интелигентност и на организацията AAAA.GR, екип от пионери доброволци, посветили се на откриването и оказването на подкрепа на надарени хора в Гърция. Гъркът е също така и добър художник и приличен плувец.

3. Ким Унг-Йонг

Коефициент на интелигентност 210

Ким Унг-Йонг е строителен инженер и е смятан за дете чудо. На 6 годишна възраст вече е можел да говори и да разбира корейски и редица други езици. На 3 години е можел да чете на няколко езика, включително корейски, немски и английски, както и да разрешава сложни математически проблеми излъчени на живо по японска телевизия. Вписан е в Книгата на Гинес като човека с най-високо IQ.

2. Кристофър Хирата

Коефециент на интелигантност 225

Кристофър Хирата е гений още от детство. На 13 години е спечелил медал от Международната олимпиада по физика. На 16-годишна възраст е работил с НАСА в мисия за завладяването на Марс. На 22 години получава докторска степен от Университета Принстън. В момента Хирата преподава астрофизика в Калифорнийския технологичен институт.

1. Терънс Тао

Коефициент на интелигентност 230.

Терънс Тао е роден в Австралия китайско-американски математик, работи с хармоничен анализ, частни диференциални уравнения, комбинаторика, теорията на Ремзи, произволна матрична теория, аналитична теория на числата. На 8-годишна възраст Тао постига 760 точки на теста SAT, получава докторска степен на 20, а на 24 става най-младия професор в Университета на Калифорния. Носител е на редица награди, като Bôcher Memorial Prize през 2002 и Salem Prize през 2000 г.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    ??
    ???
    3 0
    18:25, 28 май 2015
    А къде е българката,за която четем в медиите? Казват, че тя има 198 точки?!
Последни новини