Газпром е върнал 56 млрд. рубли на партньорите си от "Южен поток"

"Газпром" е възмездил партньорите си в проекта за изграждане на морската част от газопровода "Южен поток" с 56 милиарда рубли.

Това се казва в отчета на компанията, предаде ТАСС.

По-специално на италианската ЕНИ "Газпром" е върнал за 20-процентния ѝ дял в проекта 22,4 милиарда рубли, на френската "Електрисите дьо Франс" (Е Де Еф) и на германската Винтерсхал, които имаха по 15 процента - по 16,8 милиарда рубли.

В началото на декември "Газпром" обяви, че спира изпълнението на проекта "Южен поток".

Трите гореспоменати компании бяха партньори на "Газпром" в компанията South Stream Transport B.V., която планираше да прокара газопровод по дъното на Черно море от Русия до България, припомня ТАСС.

Проектът "Южен поток" беше спрян на 1 декември 2014 г. от руския президент Владимир Путин по време на неговото посещение в Анкара. Тогава бе решено, че Русия вместо "Южен поток" ще изгради газопровод със същия капацитет от 63 милиарда куб. м. газ до Турция и газов хъб на турско-гръцката граница.

На 23 януари 2015 г. от пресцентъра на "Газпром" също потвърдиха решението.

"В момента планираме изграждането на нов газопровод за Турция. Този проект се намира на ранен етап на осъществяване", се казва в коментара на руския газов холдинг.

"Президентът на Газпром" Алексей Милер и председателят на борда на директорите на "Боташ Петролиум Пайплайн Корпорейшън" Мехмед Конук подписаха на 1 декември в Анкара Меморандум за взаимно разбирателство, който е основата за новия проект", заявяват от "Газпром".

През февруари стана ясно, че Турция и „Газпром“ са постигнали съгласие за маршрута на сухопътния участък на Турски поток за по-нататъшни проучвания и проектиране.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини