Всеки пенсионер - с електронен картон, получава пенсия в произволна поща

Всеки пенсионер с електронен картон, с който ще получава пенсията си в произволна поща. Сега парите се изплащат само в клоновете по местоживеене. Нововъведението тръгва през май.

Т.нар. "изплащателен картон" е къс хартия, която съдържа името на пенсионера, размера на пенсията му и датата на изплащане. Такъв "хартиен картон" има всеки пенсионер, който получава парите си чрез пощата. Реди се на гишето, подписва се на картона, след което получава пенсията си. Тази система обаче остава в миналото.

От май всички данни ще фигурират в електронна система. И на практика "хартиеният картон" ще се превърне в "електронен". По-важното е, че това ще позволи пенсионерите да вземат парите си от избрана от тях поща.

Новата система вече се тества в пощите в Кърджали и Варна. Засега в 129-те станции на Черноморието не са се сблъскали с проблем. Вместо да съхраняват "хартиен картон" на всеки пенсионер, въвеждат ЕГН-то му в електронна система, която показва колко му дължат.

"В софтуерния продукт програмата контактува директно с база данни на НОИ като разплащането става мигновено", обяснява Иван Жеков, ръководител на Областна пощенска станция – Варна.

Очаква се системата да подобри работата на служителите и да намали опашките пред гишетата. От май, ако възрастният човек отиде на гости на свой роднина в друго селище, например, той ще може да получи парите си и там.

За да получи пенсията си на друго място, пенсионерът ще попълва заявление, ще представя и личната си карта.

Системата ще бъде тествана от април в още 5 области. А на 7 май се очаква да заработи в цялата страна, с изключение на 118 пощенски станции. „Това са високопланински, трудно достъпни села, където няма интернет свързаност - мобилна и кабелна", посочва Валентин Петков, изп. директор на "Български пощи".

Данните на хората от тези региони ще бъдат обработвани в съседни пощенски клонове. Но пенсиите им ще продължат да се изплащат в местната поща.

Електронният картон е част от проекта на пощите за т.нар. "интегрирано гише". Очаква се наесен проектът да бъде завършен - т.е. получаването на пенсия, плащането на сметки или всичко, което може да се свърши в една поща, да става на едно единствено гише.

Източник: http://btvnovinite.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини