Обама: Не правим достатъчно за защитата на децата

Президентът на Съединените щати Барак Обама се закле, за да не допусне нова трагедия като тази в Нютаун. Обама произнесе реч на възпоменателна служба в памет на жертвите и се срещна с близки на убитите.

"Можем ли да кажем, че правим достатъчно за защита на децата? Мисля за това последните дни. И ако трябва да съм честен - отговорът е "не". На подобни трагедии трябва да се сложи край", заяви Барак Обама.

В петък, 14 декември, 20-годишният Адам Ланза нахлу в начално училище в Нютаун и уби 26 души, 20 от които деца.

Американският президент подчерта, че за четвърти път, откакто е президент, утешава скърбящи след масово убийство. Той призна, че нито един закон или набор от закони не може да премахне злото сам по себе си.

Президентът обеща да бъдат взети мерки за предотвратяване на подобни трагедии.

В същото време все повече призиви се чуват в САЩ за забрана на автоматичните огнестрелни оръжия. Режимът за продажба на оръжия отвъд Атлантика е доста либерален и често в различни щати може да се закупи оръжие доста лесно.

В американските медии започнаха да излизат още подробности около трагедията. Оказа се, че една от учителките в училището - Виктория Сото, е успяла да скрие част от децата в килер и така ги е спасила.

Междувременно Ланза вече има свои последователи извън САЩ. В Уругвай психично болен мъж се е опитал да повтори деянието на американеца, но за щастие е бил спрян преди да даде и един изстрел. Мъжът е обяснил, че се възхищава от Ланза.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини