Тарталети с праскови и босилек

Тарталети с праскови и босилек

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Приготвя се марципан, като бадемите се попарват с вряла вода, обелват се и се запържват за 10 минути на сух тиган. Смилат се на брашно. Половината захар се залива със 150 милилитра вода и се загрява, докато не се разтвори. Бадемите се добавят в сиропа и се загряват 3 минути при непрекъснато бъркане. Слага се на дъска, покрива се с прозрачно фолио и се охлажда. Смила се с машинка за месо.

Осем формички за тарталети се мажат с олио. На дъното на всяка се слагат кръгчета от хартия за печене. Върху маса, поръсена с пудра захар, се разточва марципанът и се изрязват осем кръга. Пълнят се формичките, притискат се с ръце и се оставят в хладилника за 4 часа.

Останалата захар се смесва с половин литър вода и настърганата лимонова кора. Вари се до разтваряне на захарта. След това ври на силен огън 5 минути. Босилекът се пуска в горещия сироп. Прасковите се измиват, правят се разрези и се пускат в сиропа. Похлупват се и се варят на слаб огън 20 минути. Вадят се и се охлаждат.

Разрязват се на две, обелват се и половинките се връщат в сиропа. Престояват в него 2 часа. Сладоледът се оставя да се разтопи леко и с него се пълнят тарталетките.

Слагат се във фризера за 1 час. Малините се пасират, като се смесват с 4 супени лъжици сироп. Добавя се ромът. Върху всяка тарталета се слагат половинки от прасковите, поливат се с малинов сос и се поръсват с пудра захар.

Източник: gotvach.bg

Последни новини