Одрин ни покани да представим българската култура

По покана на директора на Културния център в град Одрин г-н Реджеб Козан, на 14 и   15 март т. г.  на работно посещение в града  пристигнаха кметът на община Първомай Ангел Папазов, председателят на Образцово „Народно читалище св. св. Кирил и Методий – 1894 г. ” в град Първомай Иван Караславов и читалищния секретар Пламен Кръстев. Посещението се явява продължение  на гостуването на г-н Козан на 8 ноември 2011 г. в читалището в град Първомай, когато се поставиха основите на бъдещото сътрудничество между двете културни институции.

Делегацията беше сърдечно посрещната от домакините, а видяното при представянето на културно – образователния център впечатли гостите от България. В срещата между двете страни се включи и генералният консул на Република България в Одрин н. пр. Любомир Попов със съпругата си, което още повече гарантира успеха на  бъдещото  културно взаимодействие.

Посредник за осъществяване на тази връзка са семейство Мария Чакърък и нейния съпруг отец Александър – свещенослужител в българските православни храмове “Св. Георги” и “ Св.Константин и Елена” в град Одрин, добри познати и приятели на първомайското читалище.  На територията на храм “Св. Георги” функционира българско филиално читалище, което се ръководи от Мария Чакърък. В църквата е подредена богата етнографска експозиция, а библиотечния фонд надхвърля 2500 тома литература от всички области на знанието, включително и книги от първомайски автори. Българските гости обогатиха книжния фонд, като подариха новоизлязлата в България луксозна енциклопедия “Възрожденски читалища”, в която е отделено достойно място на читалището в  Първомай, както и сборник с песните на братя Миладинови.

При посещението си гостите договориха с домакините на 9 юни да се проведе в 136 хилядния град Одрин Празник на българската култура, като тази дата е завършващият момент от годишната едноседмична презентация на дейностите на местния културен център.

Голям двучасов концерт от всички жанрове ще представят пред турската публика самодейните колективи от град Първомай. Подготовката за него започна още с откриването на творческия сезон на 1 ноември 2011 г.

Много са руснаците и българите, учещи в Тракийския университет в Одрин, които според думите на домакините с интерес очакват културни събития, идващи и свързани с България.

Около 100 първомайци се очаква да защитят пред одринлии доброто име на българската култура.

В близките дни в Първомай предстои да се сключи договор за взаимен културен обмен между двете страни, като вероятно ще се разшири обхвата на сътрудничеството чрез включване на дейности и от областта на археолого – историческото наследство, а и общото, което носи като културни пластове преминаващата край двата града река Марица.

Информацията е на ОНЧ"Св.св. Кирил и Методий"

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини