12 страни обявени за врагове на Интернет

Правителствата на 12 държави бяха посочени като „врагове на Интернет” в последния доклад на Репортери без граници. Страните, обвинени в кибер цензуриране и ограничаване на свободата на информацията попадат Бахрейн, Беларус, Бурма, Иран, Китай, Куба, Сирия, Северна Корея, Саудитска Арабия, Туркменистан, Узбекистан и Виетнам, предаде АСН.

Бахрейн и Беларус попадат за първи път в списъка на организацията, който се оповестява в деня за борба срещу кибер цензурирането. Двете държави бяха посочени заради зачестилите им опити за въвеждане на рестрикции срещу свободата на интернет.

Китай, Иран и Виетнам бяха вкарани в този списък заради арестите на 120 блогъри и онлайн активисти.

Пекин води в класацията, тъй като ограничава достъпа до определени сайтове и редуцира резултатите в търсачките. Правителството инвестира огромни ресурси и технология за контрол на информационния поток.

Правителството на Северна Корея контролира изцяло резултатите от интернет търсачките
, което буквално означава, че потребителите виждат това, което правителството реши.

Властите в Узбекистан предприемат всякакви средства, за да забранят каквито и да е дискусии посветени на арабските революции в националния сегмент на Мрежата.

Засилва натискът върху техническите посредници, насърчавани в някои страни да изпълняват ролята на интернет-полиция. Фирми за наблюдение се превръщат в нови наемници в една истинска онлайн надпревара във въоръжаването, предупреждават Репортери без граници.

Матаяс Шпилкамп от германския клон на Репортери без граници заяви, че развитието на технологиите спомага въвеждането на цензура и предоставя нови начини за филтриране на информацията, предава бТВ.

В Сирия например, властите се стремят да пробият социалните мрежи и да получат достъп до паролите на хората, което автоматично ще им даде достъп до личните им данни.

От доклада става ясно, че има стремеж към редуциране на свободата на информацията от страни, за които една „Интернет завеса” би предотвратила информираността на хората и същевременно би спомогнала за „приспиването” на социалното недоволство.

Под наблюдението на организацията са Турция, Египет, Индия, ОАЕ, Еритрея, Малайзия, Тунис, Южна Корея, Шри Ланка, Тайланд, а освен това Франция и Австралия. Франция е попаднала в този списък заради своята политика за срещу нелегалното теглене на файлове от Мрежата, прекъсване на интернет – достъпа, административно филтриране.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини