Появи се палатков лагер за мартенички

Палатков лагер за мартенички се появи в центъра на Първомай. 29 февруари ни изненада с нов сняг и търговците на червено - бяло покриха сергиите и направо разпънаха шатри, за да запазят стоката и да е по- удобно на купувачите. А хората коментираха, че Баба Марта е забравила, че годината е високосна и се е разфучала ден по- рано от предвиденото по календар. Дали защото се е ядосала вчера или за да ни покаже, че може повече от Малък Сечко, но първомартенското утро ни посреща с бяла покривка.

С пожелание да сме здрави, засмени, румени и бели, днес разменяме мартеници. Езически символ останал от древността, излязъл от легендите за битки и послания, продължаващ да ни напомня българския корен. Преди година Google за пръв път отбеляза празник, изписвайки името си с червено-бял конец. Брюкселски депутати ни смаяха с виждането си, че Пижо и Пенда приличат на обесени човечета. А ние продължаваме да купуваме, оплитаме и връзваме мартеници.

Най- много се харчат тези, които се връзват на ръцете. Децата предпочитат анимационните герои. А тийнейджърките – значките с артисти и певици, допълнени с най-българския символ.

Ако сте закъснели с мартениците за далечни приятели, може да изпратите виртуални – използвайте нашата „сергия“.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини