Аязмото се нуждае от ремонт и почистване

Една от най – пострадалите сгради, след съботното наводнение, е на първомайското  аязмо. Щетите са за хиляди левове. Някои от постройките са опасни. Пропукани стени, срутена колона, опасен покрив са част от пораженията.  Дори и запазените помещения са потънали в тиня и мръсотия и ще се наложи основно почистване. Отците Станимир и Георги имаха среща с кмета Ангел Папазов и получиха от него обещание да помогне с инертни материали за построяването на защитна дига от страна на дерето. Днес започва изпомпването на водата от помещенията, а след това ще бъде дезинфекциран и извора.

Инж. Илияна Иванова предложи безвъзмездната си техническа помощ за консултация по необходимите ремонтни и строителни дейности.  Тя предупреди, че постройките, особено ако са кирпичени, стават още по-опасни след като изсъхнат. 

Хората, които са огледали комплекса, оцениха като невъзможни за ползване кухнята , помещенията за спане и за пазача. Залято с кал и мръсна вода е аязмото. Построената на високо сграда на църквата Св. Атанасий е най- малко засегната. Предстои среща с църковното настоятелство и решение какво да се прави с някои от постройките - дали да се възстановяват или да се строят наново.

По въпроса за дарения и набиране на средства, свещениците се въздържаха да коментират. Всеки проект, свързан с ползването на пари първо трябва да се съгласува с пловдивския митрополит Николай . Освен това, те не искат църквата да се превръща в тежест за хората, още повече във време на криза. Въпреки това, получиха уверение, че имат подкрепата на хора, желаещи да организират такава кампания.

Теди Кирякова

На стената се вижда до къде е стигала водата
Парадокс

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини