Взети са мерки в общината да няма залети населени места

Руси Русев

Няма опасност Първомай и населените места от общината да бъдат залети след началото на снеготопенето. Няма язовири с неизправни съоръжения- изпускателни кранове и преливници – твърди Руси Русев – младши експерт Гражданска защита и ОМП в общината. Той коментира постъпили  подписки и докладни от няколко села между които Виница и Брягово и даде отчет на взетите от общината мерки. 7 са потенциално опасните водоеми, които могат да залеят части от населените места в Първомайско. Всички те имат изяснени собственици и ползватели и се знае кой носи отговорността за експлоатацията им.  „Брягово“, „Мечка“ и „Леново“ се стопанисват от Напоителни системи. „Янанлъка“ над Дебър в посока Брягово и „Герена“ пак там, но в посока Дълбок извор, са общински язовири.  Водно сдружение „Искра“ ползва язовирите „Попово“ и „Пунду бунар“.  От 7 февруари има заповед на кмета за източване на всички общински язовири независимо от това дали са опасни или не. Кметовете по села и кметските наместници са ангажирани да бъдат уведомени и да се сведе до знанието на всички наематели тази заповед. Русев и подчинените му от отряда спасители при бедствия и аварии всеки ден наблюдават и отчитат нивата както на язовирите, така и на реките Марица, Мечка, Кайлийка и в 16 часа се дава, обобщава и анализира тази информация.

Като част от мерките за сигурност е преразглеждането на плановете за защита при бедствия във всяко населено място заедно с кметовете.

Само при изключително повишаване на нивото на река Марица в следствие на тежка авария  ще бъдат залети последователно селата или части от тях Градина, Добри дол, Крушево, Караджалово и Виница.

Точно преди първия обилен снеговалеж е почистено първомайското дере от пръст и растителност. А околовръстният път създава допълнителна защита на града.

От Министерството на икономиката и енергетиката е разпоредена проверка на потенциално опасните язовири. Тя ще бъде извършена по график и заедно с представител на общината.

Във връзка със създалото се напрежение областният управител е създал кризисен щаб. В него влизат кметовете на общини и специалисти, които всеки понеделник се събират и предоставят информация за източването на язовирите, снеготопенето, подготовка за предотвратяване на бедствени ситуации и др.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини