Норвежки следователи искат помощта на Франция и Фейсбук срещу Брайвик

Норвежката полиция поиска помощта на френското правосъдие и Фейсбук, за да определи по-добре личността на Андерш Беринг Брайвик, който уби най-много хора в Норвегия след жертвите на Втората Световна война, съобщи представител на разследването, цитиран от Франс прес.

Близо седем месеца след атентатите на 22 юли, при които бяха убити 77 души, следователите все още искат да разпитат бащата на масовия убиец, Йенс Брайвик, бивш дипломат, който сега е пенсионер и живее в Южна Франция.

"Изпратихме искане за съдебна взаимопомощ и се надяваме да го разпитаме преди началото на процеса на 16 април", заяви прокурорът Пал-Фредрик Хьорт Краби.

"Той не иска да дойде в Норвегия, нито в посолството или консулството на Норвегия, където можем да го разпитаме и трябваше да поискаме помощ от френските власти", уточни прокурорът.

Следователите настояват 70-годишният Йенс да бъде разпитан от френската полиция в тяхно присъствие. "Бащата не е виждал заподозрения от няколко години, той не живее с него откакто Брайвик е бил на една година и е в периферно положение за разследването, но е важен, за да разберем личността" на десния екстремист, обясни Краби. Норвежките следователи поискаха от Фейсбук да им предостави информация за откритите и по-късно закрити профили на Брайвик във Фейсбук.

"Става въпрос за записване на контактите, които е имал, с кого е разговарял и кои са му били приятели", допълни прокурорът. Според полицията, Андерш Брайвик, който се обявява против мултикултурализма и мюсюлманската инвазия в Европа, наистина е планирал и извършил сам атентатите. 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини