Марин - незаконно вице?

Незаконен вицепрезидент ли е бил Ангел Марин?

Тази полемика тръгна днес след твърдение на в-к Монитор, че отказалият се от орден "Стара планина" генерал е бил неправомерно на поста през втория си мандат.

Указите му дори може да се озоват в съда.

Според вестника липсва указ на Георги Първанов за упълномощаване на вицепрезидента за мандата от 2007 до 2012 г. По този начин е нарушен член 104 от конституцията, който гласи, че: „Президентът може да възлага на вицепрезидента правомощията си по чл. 98, т. 7, 9, 10 и 11”, като издаде за това съответния указ.

Във въпросните текстове от основния закон са изредени правомощията на вицепрезидента, а именно „назначава и освобождава от длъжност и други държавни служители, определени със закон; дава и възстановява българско гражданство и освобождава и лишава от него; предоставя убежище и упражнява право на помилване”.

По темата реагира тази сутрин и новият вицепрезидент Маргарита Попова.

"Аз не съм видяла действително указ, издаден от президента Първанов, за упълномощаване на вицепрезидента Ангел Марин за помилванията за мандата от 2007 до 2012 г.", заяви пред бТВ Попова.

Ако се окаже, че президентът Първанов не е издал такъв указ, това би бил много неприятен формален пропуск, каза вицепрезидентът. Според нея това ще доведе до правен хаос. В момента всички документи стоят на бюрото ми и се занимавам с проверка по случая с помилванията. Още не съм стигнала до края на проверката, която започнах още при встъпването ми в длъжност, каза Маргарита Попова. Тя допълни, че е разговаряла с бившия вицепрезидент Марин. "Говорихме за гражданството, за помилванията и за всичко, с което се занимава вицепрезидентът."

Маргарита Попова е разгледала документите, свързани с помилванията и е видяла, че има комисия, занимаваща се с тях, която е създала свои правила и принципи за помилване на осъдени.

По тази тема самият Марин говори пред в-к "24 часа", като заяви, че високопоставени политици, депутати, лидери на партии, включително и депутатът Яне Янев са идвали при него да молят за безпринципно помилване.

"Отхвърлял съм обаче всякакви ходатайства. Не забравяйте, че в затвора лежат престъпници, сред тях са и осъдените за убийства. Но нека не ги лишаваме и тях от правото да бъдат помилвани”, казва Ангел Марин в интервю за вестника. Той отрича тиражирана информация, че е помилвал осъдени още преди да е влязла в сила присъдата им. Обяснява, че повечето от решенията за помилване на дилъри на дрога са свързани със закон от 2006 г. „С него нашето законодателство бе хармонизирано с европейското. Така де факто срокът на някои наказания бе намален. Примерно наказание от 12 г. трябваше да стане 8. Тогава на мен ми бе предложено и аз приех, за да има справедливост, да издам такива укази за помилване. Иначе щеше да се получи така, че току-що осъдени щяха да получат присъда от 8 г., а осъдени преди 6 м. за същото нещо - щяха да лежат 4 г. повече”, допълва Марин

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини