Борисов: Ще поискам оставки в МВР заради случая с хората от Мировяне

Премиерът Бойко Борисов обяви, че до обяд ще поиска оставки на служители от МВР заради недопустимото насилие и грубо отношение към семейството от Мировяне, чиито дом стана обект на рутинна проверка заради сигнал за укриване на акцизни стоки.

Министър-председателят се включи изненадващо в сутрешния блок на bTV, за да вземе отношение по скандалния случай. Според Борисов полицейската операция е водена непрофесионално.

„Още днес ще поискам няколко оставки. Сега чакам министъра да дойде и до обяд ще ги оповестим. Аз не искам да коментирам какви сигнали има, но не може да отиваш и да биеш жена и мъж, които видимо не могат да окажат съпротива. И то 20 души полицаи. Спокойно могат двама служители ан МВР да им връчат документите за проверка и културно да ги придружат до дома им. Понеже в България се разбира само от уволнения, явно това е начинът да се научат как се работи. Аз не искам да оправдавам това семейство, но не е това начинът да се действа при рутинни операции на МВР”, заяви премиерът.

Случаят

При спецоперация на 20 полицаи от Второ районно в събота пред Илиянци са задържани Петър Начков и съпругата му Малина – от 7 години собственици на магазин за алкохол, кафе, цигари и захарни изделия.

„Ние бяхме спрели пред Илиянци. Полицаите спряха пред колата ни и почнаха да викат. Стъписах се, стрес изживях. Свалиха ме на земята и почнаха да ме бият. Двама или трима човека бяха – не оказах съпротива, те бяха с качулка и не можах да разбера какво става. Ритаха ме, биха ме по главата. Сложиха ми и белезници. Качиха ме в буса и пак ме биха -имам медицинско за нараняванията”, разказа потърпевшият.

„Мен ме качиха в друга кола, питах какво става, но не ми дадоха обяснение. И на мен ми сложиха белезници, докато караха към дома ни. Взеха ми ключовете от чантата и извършваха обиск в продължение на 2 часа, докато аз стоях отпред. Не ни отговаряха на въпросите” допълни и съпругата Малина.

През 2009 г. според МВР семейството е било хванато да продава цигари без бандерол.

Този път е ставало въпрос за рутинна проверка, тъй като пак е имало съмнения за злоупотреби от страна на семейството.

„Този път имахме достоверен сигнал за укриване на акцизни стоки. На адреса не бяха установени такива количества, каквито имахме по сигнал, но сега правим проучване по случая. МВР е доказало, че при наличие на нерегламентирани действия на служители, те понасят наказанията си. Не знам конкретният случай какъв е, чакам проверката. Ако се докаже, че служителите са си превишили правата, аз лично ще отида да се извиня на семейството”, заяви Валери Йорданов – директор на СДВР.

Той категорично отрече операцията да има връзка с групата във Фейсбук срещу Бойко Борисов, създадена от една от дъщерите на Начкови. Такива спекулации се появиха в медиите след скандалния случай с обиска на жилището им в Мировяне.

Източник: bTV

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини