Петър Стойчев: Да преплуваш Ламанш е като да изкачиш Еверест

Петър Стойчев с наградените

Номинираният за „Спортист на годината“ плувец  Петър Стойчев посети Първомай. Илия Ганчев – председател на комисията за спорта и младежта в Общински съвет запозна „водния покорител на Еверест“ със спортните постижения на клубовете в Първомай.

Петър Стойчев връчи плакети на клубовете по карате, волейбол, баскетбол, воден спорт, водомоторен спорт, мотоциклетизъм, футбол, бадминтон. За особен принос в развитието на спорта и за лични постижения  бяха отличени и двамата ветерани – Иван Иванов  и инж. Митко Митев.

В началото на срещата Петър Стойчев разказа накратко за успехите си в спорта и живота и отговори на много въпроси от публиката:

Отдавна исках да дойда, но заради многото лагери, тренировки и наситения спортен календар все не успявах. Забележителни мои  успехи са преплуването на Ламанша, златният медал на световното в Шанхай и 11-та купа Гран при в Канада. Хората сравняват преплуването на провлака между континентална Европа и Англия с изкачването на Еверест, но много повече са изкачилите успешно върха, отколкото тези, които се наемат да преплуват Ламанш. Много съм щастлив, че бях избран да нося българското знаме на откриването на олимпиадата в Пекин. Надявам се успехите ми  да вдъхновяват младите, защото плуването е култура и здраве, то развива качества като дисциплина и отговорност.Аз винаги съм имал до себе си добри треньори и специалисти. Завършил съм кинезитерапия в Русе. Имам 3-годишна дъщеричка и до дни очаквам втора рожба. 

-Кое е било най-тежкото Ви състезание и коя купа е най-скъпата ?

- Когато един спортист влиза в състезание неподготвен, то винаги е трудно. Притеснението води до загуба. Първата спечелена купа ми е и любимата, защото беше стимул да продължа да се състезавам и да имам самочувствието на добър спортист.

-За какво мислите  по време на плуване, докато сте сам в океана?

 Преди всичко е нужна стабилна психика – това  е вярата в себе си, обичта към победата и желанието да я постигнеш . По време на състезание трябва да си концентриран и да се опитваш да следиш какво прави съперникът ти, за да си готов да се противопоставиш. Смяната на темпото е от изключително значение, но трябва да се следи обстановката, да си представяш какво ще стане в следващия момент, но най- важното е да искаш победата.

-Благодарение на плуването дали сте се  запознал с много приятели и приятелки?

 Благодарение на плуването съм обиколил света. Благодарение на моя спорт видях всичко, което съм учил по география. Благодарение на него познавам хора от различни религии, раси и националности. Благодарение на моя спорт познавам хора – президенти и хора, които поддържат съоръженията по стадионите и имам тяхната подкрепа във всяка точка на света. Пак благодарение на плуването прославих България на места, където не бяха чували за нея. Всичко в живота ми е повлияно от спорта, той ми даде много, даде ми и приятелства.

-Случвало ли Ви се е да подценявате противник и как се отърсвате от загуба?

На олимпиадата в Пекин – всеки от първите двайсет състезатели на 20км беше побеждавал холандеца, който стана олимпийски шампион. Но никой от тях не му се противопостави, защото не виждаше в негово лице съперник. Да не подценяваш съперника се учи по време на състезание, съперникът трябва да се уважава. А след загуба най- важното е да седнеш с грамотен човек, да обсъдиш защо си загубил, какво си сгрешил. Грешно е да не си откриеш грешката. Важно е състезателите да искат да поправят грешките си. Има неща в спорта, които се учат. Вижте нашите футболисти – как е възможно да не могат да спрат топката? Това се учи. Правиш го по хиляда пъти на тренировка и тялото ти и мускулите ти запомнят това, което трябва да правят. Младите трябва да слушат и да изпълняват указанията на треньорите си, а не да дават акъл.

-Каква е родствената Ви  връзка с Първомай ?

В разговора се включи бащата на плувеца и обясни: Дядото на Петър Стойчев е роден в Първомай, имал е двама братя - които първомайци са познавали – Димитър и Христо Райчеви, но вече са покойници.Завършил съм гимназия тук и се познавам с Ефтим Стефанов от училище.Класен ръководител ми беше учителят по математика Аргиров.

-Стана  трети в анкетата за „Спортист на Балканите“ за 2011година. Ще станеш ли първи в анкетата на българските журналисти?

Не възлагам големи надежди, защото сред журналистите борбата и боксът са с по-силно лоби. Естествено третото място за „Спортист на Балканите“ е сериозно признание. Какво ще стане  с нашата класация– ще разберем в понеделник вечерта.

-Как може да бъдат мотивирани младите?

 Мотивацията е важна за всичко, не само за спорта. Мотивация е целта да успееш, да отидеш да тренираш дори когато знаеш, че е трудно, движен от желанието за победа, но най-голямата мотивация са успехите. Победата над противник е преживяване, което не се разказва. Победата те зарежда и служи за нова мотивация.  Спортът е нужен, за да не станем болна нация както вече се случва в Северна Америка.

-Кой е другият Ви любим спорт?

Автомобилизма. Но по пътищата, когато шофирам спазвам ограниченията на скоростта.

-Как „уцелвате ваксата“, така че на състезание да сте във върхова форма и има ли лекарство, което да Ви дава енергия точно когато наближавате финала?

Разбирам защо въпросът е точно за ваксата, но въпреки всеобщото мнение, Смолян е повече град на плуването, отколкото на зимните спортове, защото има Антоанета Френкева с два олимпийски медала, но няма медал от ски или биатлон. А за това как постига върхова форма- не се нуждая от психолог, защото се чувствам психически стабилен. Имам лекар, но за съжаление няма хапче, което да дава енергия в определен момент. Трябва просто да си подготвен, защото най-подготвеният е най-способен да издържи на темпото на другите.

-Дали дъщеря Ви вече плува в басейн?

Не, тя все още в басейна само си играе. Още не е на възраст, в която може да се концентрира върху указания, обучението й по плуване може да започне когато стане на 5-6 години. За децата на 3-годишна възраст препоръчвам повече упражнения за гъвкавост.

Първомай не губи нищо от това, че няма басейн, където да се тренира плуване, но ви пожелавам в най-скоро време той да бъде възстановен. В Смолян отдавна басейнът, от който аз и Антоанета Френкева тръгнахме, не съществува. Първомай има привилегията 350 дни в годината времето да ви позволява тренировки на открито. Тренирайте всеки спорт, който ви харесва. Фитнес, бойни изкуства, футбол… Обучението върви ръка за ръка със спорта. И другото изключително важно нещо е – учете езици.“

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини