Успяха! Ще наливат информация направо в мозъка

Всички, които са гледали филмовата поредица за Матрицата помнят, че героите там не се нуждаеха от дълги години, за да изучат дадено полезно умение, а благодарение на напредналите технологии научаваха каквото си поискат за броени часове. Наливането на информация в мозъка по подобен начин съвсем скоро може да стане реалност, тъй като учените са постигнали големи успехи в тази област, предаде Digital Trends.

Все още никой не е научил някое бойно изкуство с налята от машина информация в мозъка, но учени от Бостънския университет и ATR Computational Neuroscience Laboratories в японския град Киото са постигнали успехи в областта на визуалните умения. Такива са способностите за свирене на музикални инструменти и хващане и удряне на малка топка. Постигнатите от специалистите подобрения имат дълготраен характер.

За да се налее информацията в мозъка се използва процес, наречен „декодиран неврофийдбек”. При него в работа влиза функционален магнитен резонанс, който изпраща сигнали до визуалната част на мозъка. По този начин се стимулират промени, които позволяват да се подобрят уменията в желаната област.

Методиката има и някои етични недостатъци, тъй като вкарването на информация в мозъка става несъзнателно и човекът, който е подложен на процедурата няма как да разбере какво му е имплантирано, освен ако някой не му обясни изрично. Възможностите за бързо придобиване на умения определено са примамливи, но в програмирането на хора се крият и доста потенциални опасности.

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини