Махмурлук. Няколко облекчаващи мерки

Чаша кафе и аспирин облекчават махмурлука, съветват ни специалистите.

Според тях кофеиновата напитка е по-ефективна от алтернативни методи, като консумация на мед, сурово яйце и други.

Ефективността на кафето и аспирина се дължи на кофеина и противовъзпалителните съставки, които реагират с етанола в алкохола и по този начин му противодействат в организма.

Полученият при разграждането на етанола ацетат причинява неприятното главоболие. Нивото на ацетата е най-високо четири часа след консумацията на алкохол и именно тогава е най-целесъобразно да се вземат мерките срещу махмурлука.

Срещу него е важно да се приемат и достатъчно течности. Пиенето на вода, плодови сокове и богати на електролити течности, като подсолени маринати, супи, бульони, възстановяват водния баланс в организма.

Препоръчително е и да се избягват тежки, мазни и пикантни храни, които могат да раздразнят стомашната лигавица.

На какво се дължи махмурлукът?
 
Обезводняването е една от причините. Алкохолът е мощен диуретик и е основен фактор за учестена диуреза, отделяне на урина. Диуретичните свойства на спиртните напитки се дължат на индиректното им влияние върху хипофизата и хипоталамуса, освобождаващи хормона вазопресин, който има централна роля в контрола над образуването и отделянето на урина. Потискането му води до увеличаване отделянето на течности.

Когато загубата на течности чрез урината не се компенсира с прием на достатъчно вода, организмът се обезводнява, а дехидратацията води до главоболие, световъртеж, непоносимост към светлина и силен шум.  

Гаденето и повръщането и болките в корема се провокират от възпалението на лигавицата на стомаха, причинено от алкохола. Освен това той забавя изпразването на стомаха, което също може да обуслови гадене и повръщане. 

Алкохолът влияе и на фазите на съня, което нарушава нормалния цикъл на възстановяване на организма. 

Как да се предпазим от махмурлук?

  • Най-важната препоръка - не прекалявайте с количеството алкохол. Консумирайте напитките бавно и умерено.
  • Не смесвайте различни видове алкохол.
  • Не консумирайте алкохол на гладен стомах. Хапването, особено на по-мазни храни, забавя  абсорбцията му в стомаха. Така организмът разполага с малко повече време, за да осигури разграждането му.
  • Поемайте течности. Пиенето на много вода и плодови сокове, освен че предпазва от обезводняване, действа стабилизиращо на нивото на кръвната захар.
  • И нека не забравяме, че под умерен прием на алкохол се има предвид не повече от 340 мл бира, 143 мл вино или 43 мл концентрат на денонощие.
Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини