Областният управител направи реклама на Първомайския регион

Откриването

В приветствието си към организаторите на Празника „Дефиле на младото вино“ областният управител на Пловдивска област Здравко Димитров спомена името на Първомай и Първомайският регион като мястото откъдето е тръгнал пътят на виното в България. В Изключително тържествена обстановка, с  богата културна програма в Стария град беше открито Третото издание на празника „Дефиле на младото вино“. Между 17-те елитни производители, представящи новата си реколта беше и местната „Загрей“. Тя впечатли гостите с  белия си мавруд. Българи и чужденци зададоха хиляди пъти въпроса: „Как така от червен сорт грозде се получава толкова бистро бяло вино?“. Технологията не е обвита в тайна. Мъжът зад щанда търпеливо обясняваше, че цветът на виното се получава от люспите и за това те се отделят веднага след  извличането на гроздовия сок.

Атракция на Дефилето беше рицарския отряд на виното, предвождан от един от организаторите Иван Тодоров. Те се спираха пред  щандовете на производителите и навсякъде благословяха с „In honorem dei, in honorem vine”, което се превежда на български така: „За честта на Бог, за честта на виното!“.

Между гостите бяха разпознати и проф. Николай Овчаров,  проф. Пламен Моллов, пловдивски художници, които имат самостоятелно жури за оценка на вината, представители на Областната и общинска управа на Пловдив, партньори от туроператорски фирми др. Консулът на Казахстан също беше между гостите. Казахстан е една от страните, в които България изнася най-голямо количество вино. Той прие поканата на кмета на община Първомай Ангел Папазов да посети станалият традиционен Празник на виното в града ни.

На една от стените в етнографския музей имаше постери със снимки от възстановения тракийски ритуал и шарапаната над с.Буково.

На връщане от третия национален фестивал на народния танц, момичетата от „Евридика“ също посетиха Дефилето на младото вино.

Теди Кирякова

Официалните гости
Щандът на нашия производител
"Наздраве" за момичетата от "Евридика"
Пред постерите от Буковския балкан
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини