В мизерия градинското читалище отбеляза 115 години

С олющени стени, студено и плачещо за ремонт, читалище „Селска пробуда“  в село Градина отбеляза 115-тата си годишнина. Секретарят на читалището Мария Стойчева разказа, че въпреки трудностите и лисата на пари, дейност се развива. Все още е жива надеждата, че проектът в който са включени и те ще спечели финансиране. За сега с оскъдните средства се купуват книги, а по програма „Глобални библиотеки“ от 1.06.2011г има оборудвана зала с компютри. В момента там се провеждат курсове по компютърна грамотност за възрастни. От години действа Клуб на жената. Благодарение на Недялка Стоева вече четвърти сезон се развива женска певческа група.На 4 декември те са поканени в Пловдив на благотворителен коледен базар. За там освен песни, се подготвят да покажат ръкоделия, плетива и местни гозби. Децата на село Градина посещават танцов състав и студия по изобразително изкуство. С малките художници се занимава Иван Генов – преподавател в Художествената академия.

На тържеството, по случай годишнината на читалището, говори Таня Стоянова -Председателят на настоятелството. По негово решение, тя  връчи награда от 250 лв на певческата група, с пожелание за успехи.  След това жените показаха какво могат, а концертът закриха  децата от танцовия състав.

115 години не е юбилей, каза Мария Тончева, но е повод за празник. Те бяха уважени от кметът на общината Ангел Папазов, кмета на селото Бальо Балев, директора на училището Пенка Петкова, които дойдоха въпреки не съвсем удобния ден и час.  

Теди Кирякова

Мария Тончева и Недялка Стоева
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини