Десетки почетоха св.Архангел Михаил

Десетки християни днес влязоха в храмовете, за да почетат св. Архангел Михаил – предводителят на цялото небесно войнство. Източноправославната църква го нарежда между седемте ангели – първенци, стоящи пред Божия престол.

В църквата „св. Георги“ , както и на много други места, беше отслужена Света литургия. Отец Станимир благослови събралите се богомолци и им изнесе беседа за ангелите- безплътни сили или духове, служители на Бога и пазители на човеците. Традицията кметът Ангел Папазов да присъства на службата в Първомай тази година не беше спазена. Той и съпругата му - д-р Мария Павлова  посетиха храма „Св. Архангел Михаил“ в Любеново. Местните хора там дадоха курбан за здраве и благоденствие. Сред тях беше и кметският наместник Владимир Ангелов.

На 8 ноември празнуват и служителите на МВР, счита се, че те са закриляни от Св.Архангел Михаил – носител на светлината и пазител на доброто у хората. Днес за полицаите е неприсъствен ден, но дежурни в РУП – Първомай все пак има.

С изтичането на деня празникът не свършва. В много домове празнуват именници – Ангел, Рангел, Михаил, Радка, Райчо и други с производни имена.  По традиция най-възрастният мъж в семейството разчупва хляба, полива го с вино под формата на кръст и и моли св. Архангел Михаил за богата година.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини