Събират старите ни електроуреди

На две места в Първомай на 14 октомври ще се събира излязло от употреба електронно и електрическо оборудване. Акцията се организира от „ИУЕЕО Рециклиране“ АД. Всички желаещи да се освободят от компютри, печки, телефони, хладилници, луминесцентни лампи,  дигитални фотоапарати и други подобни могат да ги донесат на паркинга зад Общината между 9.30 и 13.30. А след това – между 13.45 и 17.00 пред кметството в кв. Дебър на улица „Цариградска“66. Ако искате да получите информация или да уговорите по-удобен вариант, можете да се обадите на тел. 0336 64468 или да потърсите Румяна Янева в стая 213 на Общината.

Понятието „излязло от употреба електронно и електрическо оборудване“ (ИУЕЕО) е сравнително ново и е част от екологичния речник. То означава  излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, образувано в резултат на жизнената дейност на хората по домовете. Към него се приравняват и излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване от административни, социални и обществени сгради, от търговски и индустриални обекти или други източници. Заливащата ни лавина от такива отпадъци  предизвикват безпокойство поради факта, че много от компонентите им са токсични или се разграждат трудно.

Това е втората такава кампания в рамките на община Първомай. При първата са почистени мазетата на административни и училищни сгради, но почти не са се включили жителите. Едната от причините е, че акцията е безвъзмездна. Опасните елементи са трудни за рециклиране и за това е изключително скъпо да се заплащат. Друг проблем е неподходящия ден и час – работно време, когато активното население е заето. Единствено готовността ни да помогнем на природата и личното съзнание на граждани биха ни завели на местата за събиране на неизползваема техника. Задължение е на всеки потребител когато един уред стане негоден за ползване да го предаде на предназначеното за целта място. Изхвърлянето на такова оборудване заедно с другите битови отпадъци е опасно.

Количеството излязлото от употреба електронно и електрическо оборудване нараства ежедневно. В същото време мерките за събирането му все още са твърде пасивни. Необходимо е по-агресивна политика, която да запознае хората с вредите, които се нанасят с безразборното изхвърляне на неизползваемите уреди.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини