Общините със срок за кучешките приюти до 2015г.

Правителството предлага промени в Закона за защита на животните, с които да се удължи до края на 2015 г. срока за прибиране на безстопанствените кучета в приюти. Така общините в България да се справят с проблема и ще могат да изпълнят вменените им задължения по овладяване на уличната популация от четириноги, както и постепенното им изтегляне в приюти.

Предвижда се и засилен контрол на домашните кучета, за да спире порочната практика и огромния поток на нежелани домашни кучета, които се изхвърлят на улицата. Целта е трайното да се намали броят на безстопанствените животни.

Със законовите промени, ще се намали и разсрочи размера на необходимите финансови средства необходими за построяване и издръжка на приютите за безстопанствени животни.

Чрез законопроекта се отстраняват възникващите противоречия между разпоредби на Закона за защита на животните и Закона за ветеринарномедицинската дейност с разпоредбите на Наказателния кодекс, свързани с инкриминиране проявата на жестокост срещу животните.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини