Безплатният първолак струва над 100 лева

Да си първокласник то не е шега...

Въпреки безплатните учебници за първокласниците, сумата, която плащат родителите, за да тръгне детето им на училище, започва от поне 100 лева и нагоре. Харчовете зависят от школата, които имат различни изисквания. Около 30 лв са задължителните тетрадки с тесни и широки редове, моливи, блокчета, химикали и чертожни инструменти, етикети, облекла за книгите и т.н. Оттам нататък следват допълнителните помагала – сборници, тестове, упражнителни тетрадки и други нагледни материали. 
В Първомай най-евтино излиза обучението в ОУ“Св.Св.Кирил и Методий“ – 41 лв. Най- скъпо е в СОУ „Проф.д-р Асен Златаров“, където освен многото помагала, родителите плащат и за униформа на децата.
Задължителната раница варира от 8 лв и ако е маркова - до 80лв. Според търговци най- много се харчат евтините варианти. 
Родителите се спират и на спортни екипи с ниски цени. Това обаче не е новост и е продиктувано от факта, че децата израстват бързо дрехите си, не могат да ги пазят и лесно ги похабяват. Анцугът не компенсира униформата. При обувките също има голямо разнообразие, но там най- важното условие е да са удобни на детето.
И така – след като учебниците за първи клас са безплатни, един първокласник средно струва: книжки и тетрадки около 45 лв; раница – 12; спортен екип – 15; маратонки – 15. Общо около 87лв. Оттам нататък трябва да се прибавят тоалет за първия учебен ден, букет за учителката; пари за обяд; пари за застраховка, пари за първата снимка на класа, пари за непредвидени нужди и освен всичко останало - здрави нерви за родители и учители, за да може 15 септември да се превърне в празник за малчуганите.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини