Откриха Празника на тракийската музика, намаля хорото

Тринайсетият празник на тракийската народна музика и песен беше открит снощи в Първомай. Изпълнителите от Първи ученически гвардейски отряд при ГПЧЕ „Христо Ботев” – Кърджали, дадоха началото на програмата. Ранният час на участието им обаче лиши мнозина да наблюдават техните естетически изпълнения.

Оркестрите „Оникс”, „Тракийско настроение”, ”Орион” и „Славяни” свириха на естрадата пред читалището в Първомай. Занижен брой на посетителите се забеляза тази година. Кметът на общината Ангел Папазов учудващо не дойде да открие празника. На сцената се появи заместникът му Юлиян Димитров, който прочете приветствения адрес и с това церемонията по откриването приключи. За кратко на сцената бяха видени световноизвестният кларнетист акад. Петко Радев и големият познавач на българския фолклор Тодор Тодоров.

На площада в Първомай забелязахме десетки музиканти, които през годините са свирили на празника. Сега те бяха като гости по собствена воля и помежду си констатираха намаляващия интерес към фолклорното събитие. Нямаше я и официалната празнична вечеря. Инструменталистите и певците получиха по купонче за членовете на всеки оркестър и седнаха на палатка да опитат от мешаната скара на домакините.

25-годишния юбилей на оркестър „Славяни” празнуваха музикантите от този тракийски състав. Кметът Ангел Папазов дойде в късните часове на програмата, за да връчи паметна плакета и после поведе хорото. Тази година то се оказа доста късо и до градоначалника се хванаха едва трийсетина човека. Намаляла беше и публиката на поредния празник на тракийската народна музика и в един момент площадът пред читалище „Св. св. Кирил и Методий” се оказа почти празен.

Програмата продължава днес и утре по сценарий, за който parvomai.net вече писа.

parvomai.net

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини